X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  15.09.2009 09:23:01

Daily: Ochlazující se vztahy mezi USA a Čínou nakonec opětovnému růstu akcií nezabránily

Začátek týdne nepříjemně poznamenala zpráva o rostoucím napětí mezi Spojenými státy a Čínou, která oznámila, že zahájí antidampingové řízení proti některým produktům dováženým ze Spojených států. Čínská vláda tak rychle reagovala na rozhodnutí Spojených států uvalit zvýšená cla na dovoz pneumatik z Číny a přilila olej do ohně rostoucích obav obchodníků z toho, že by napětí mezi oběma zeměmi mohlo vést k dalším restriktivním krokům, které by poškozovaly zahraniční obchod. Jen v Asii se tak v brzkých ranních hodinách propadnul japonský index Nikkei225 o více než 2% a negativní sentiment se přelil také do evropské, a z části i americké, obchodní seance. Akcie v Evropě si proto zejména v dopoledních hodinách připisovaly nemalé ztráty, které však nakonec dokázaly z větší části umazat. Přesto indexy v Evropě zakončily pondělní obchodování v červených číslech (DAX -0,07%), v USA se však již dostaly zpět k růstu a index S&P500 nakonec zakončil pondělní seanci výše o 0,63% na 1 049b.

Pondělí bylo na ekonomická data tradičně chudé, čemuž odpovídala i poměrně nízká obchodní aktivita. V Evropě se mezi nejzajímavější data zařadily výsledky průmyslové produkce eurozóny, která v červenci meziměsíčně slábla podle očekávání o 0,3%, zatímco se meziroční propad ztenčil na 15,9% (předch.: -16,7%). Za pozornost stál také nový výhled Evropské komise, podle které by měla ekonomika zemí evropské šestnáctky již v třetím kvartále vykázat růst o 0,2%, aby pak ve čtvrtém čtvrtletí opět rostla, i když jen o 0,1%.

Více včerejší evropská seance nenabídla, a protože ani v USA nebyla ke zveřejnění nachystána žádná makroekonomická data, obchodníci se zaměřili především na projevy prezidenta Obamy a na slova některých členů FOMC. Barack Obama ve svém včerejším vystoupení promluvil o nástinu reformy finančního systému, který by měl mj. obsahovat požadavek na to, aby firmy držely více kapitálu a disponovaly větší likviditou. Mnohem zajímavější však byly slova členů FOMC (Lacker, Yellen), kteří promluvili ve večerních hodinách. Poměrně ostrá kritika vůči regulačním změnám přišla z úst šéfa Richmondského Fedu Jeffery Lackera, podle kterého může jakákoliv reforma, která neobsahuje možnost řízeného bankrotu finanční instituce, celkovou situaci ve finančním sektoru ještě zhoršit. Na adresu budoucího vývoje měnové politiky pak promluvila Janet Yellen, podle které by měl Fed ještě nějakou dobu „ponechat nohu na plynu“ a „sundat ji v pravý čas“, který však zatím ještě nepřišel. Yellen tak nadále reprezentuje většinové stanovisko Fedu, které již delší dobu škodí americkému dolaru.

Dluhopisy v Evropě opět těšily ze zájmu obchodníků. Výnos z desetiletých Giltů včera v Británii klesal o 1 bsp. na 3,606%, a to i díky úspěšné aukci, kterou včera provedl DMO. Ten prodal dluh v objemu 1 mld. liber se splatností v roce 2028 s průměrným výnosem 3,942%. Zájem o emisi byl opět vysoký a podané nabídky 2,13 krát převyšovaly celkový objem emise. V USA se cena dluhopisů včera naopak propadla, když reagovala na návrat akciových indexů do zelených čísel. Výnos z desetiletých T-Notes proto rostl o 7,4bsp. na 3,423%, zatímco u dvouletých splatností se zvyšoval na 0,923% (+1,6bsp).

Více z dnešního Daily naleznete na našich stránkách ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688