Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  02.01.2009 17:49:08

Speciál pro Topolánka



Novoroční speciál na ČT 1 představil pod taktovkou Václava Moravce celou plejádu hostů, pro účely vysílání pak bylo vcelku lhostejné, kdo se účastnil ve studiu a kdo vstupoval na dálku či ze záznamu. Zahájil José Manuel Barroso - předseda Evropské komise, který se jal vychvalovat Mirka Topolánka tak neomaleným způsobem, že až mrazilo, cosi jako blahosklonný profesor hodnotící študentíka v odřeném sáčku. 
Samotný premiér ale vystupoval kompetentně, a to jak ke konfliktu na blízkém východě, tak dodávkám ropy z Ruska, pokáral v tomto kontextu odvážně Bushovu administrativu, vzápětí poradil Obamově. Přiznal, oproti nedávným predikcím, negativní dopad globální ekonomické krize na Česko a avizoval vznik speciální (národní) rady na její řešení pod svým vedením. 
V každém případě lze předpokládat, že opozice skřípala zuby, protože zviditelnění premiéra je již teď zřejmé a bude rovněž globání, což může ještě umocnit případný výskyt dalších nenadálých událostí. Topolánkova nabídka podané ruky sociálním demokratům byla v podstatě odmítnuta s tím, že vláda neví co chce. Jiří Paroubek, kterému zbývá více méně jen domácí kolbiště (s částečným přesahem do Afghánistánu), chtěl ze Salzburgu omluvu za krvavé ruce a splnění podmínky ratifikace Lisabonské smlouvy, dále nezasahování do legislativního procesu týkajícího se zrušení poplatků, stanovení pevného termínu přijetí euro. Příliš však nepochodil, Topolánek udržel image tvrďáka, odmítl vydírání, odkázal na jiného adresáta, nad smlouvou si umyl ruce a prohlásil, že nejpozději do 1.11 2009 stanoví vláda termín pro přijetí eura, ale on sám již příští týden oznámí detaily rekonstrukce vlády. Takže šéfovi ČSSD nakonec zbyly jen starosti s vicehejtmanem Drymlem, moc je zastřít nedokázal. 
Pan prezident se přeci jen dostal do Otázek Václava Moravce, nicméně i do ostatních významných kanálů. V novoročním projevu zkritizoval Lisabonskou smlouvu, upozornil na dopady ekonomické krize, vyzval vládu k laskavosti k lidem a vzpomněl seniorů i mladých rodin a popřál občanům vše dobré. Vše vcelku krátce a střídmě.
Lisabonská smlouva byla vůbec hlavním předmětem zájmu téměř všech zúčastněných, pozoruhodným momentem ovšem byly rozdílné pohnutky a výchozí postoje. Například Václav Havel neměl žádné obavy ze ztráty vlivu na české politické scéně, vyjadřoval se optimisticky, dokonce pochválil i vládu.
Naproti tomu, Declan Ganleay předseda strany Libertas, podle očekávání, s Havlem příliš nesouhlasil, ten mu v "dálkové diskusi" na oplátku příliš nerozuměl. K Havlovi se přidal Jiří Přibáň, "sociolog práva." 
Václav Bělohradský se v rámci problému zabýval pojmem postdemokracie a jeho současným obsahem. Vyjádřil zajímavou tezi, že plédování pro nálepku levicový nebo pravicový jsou dva způsoby jak být hlupákem. Zamýšlel se i nad významem slova svrchovanost a pátral po tom jak poznat svrchovanost lidu, když třeba nemá možnost vyslovit se k instalaci radaru na území státu? Českému předsednictví doporučil prosazování sociálních priorit a obranu kultury malých států. Roli Česka jako koordinátora vztahů s Ruskem nepovažuje za šťastnou. 
Tím oponoval nápadu, který měl Jackques Rupnik z Paříže. Ten mimo jiné, podobně jako Bělohradský, analyzoval význam slovního spojení bezbariérová Evropa. K úloze Česka při předsednictví použil rovněž alegorii. Řekl: Ztrácíme (my Evropané) střechu nad hlavou, hroutí se nám podlaha, teď se hodláme ještě vyřádit při odstranění nosných stěn. Snad to Češi nebudou podporovat.
Další z hostů, slovenský předseda vlády, Robert Fico, si pochvaloval zavedení euro, přičemž zdůraznil stabilitu cen energií, která se jeho vládě podařila, se zřejmou narážkou na agresivitu ČEZu a neochotu české vlády umravnit ho. Na rozdíl od jiných akcentoval právě okolnost, že V EU bude za našeho předsednictví dominovat právě energetika a ekonomická krize.
Za zavedení euro v Česku se následně jednoznačně postavil též Oldřich Dědek, jeho národní koordinátor. Reprezentativní - a v závěru již nudný - speciál končili europoslanci Zuzana Roithová, Richard Falbr a Miroslav Ouzký. Jejich problémy se evidentně nacházejí na okraji zájmu většiny občanů. 

                 S přáním úspěšného roku 2009 a dalšími  informacemi a zajímavostmi  zde

AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688