Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  10.07.2008 06:57:22

DOWER-D: PM, Erste, KB, NWR - nastal už konec špatných časů?

Nenastal. Na trzích stále panuje nejistota a investory svírají obavy. Navzdory včerejšímu růstu. Obchodování je totiž v těchto dnech provázeno neobvykle prudkými a výraznými výkyvy nahoru a dolů. Potvrzením nám budiž vývoj obchodování v tomto týdnu.

Ani v nejbližších dnech a týdnech nečekáme zlepšení. Například právě dnes může dojít - pod silným tlakem včerejšího závěru obchodování v USA - ke korekci středečního domácího růstu a tedy i k novému poklesu. Brzy se možná dostaneme ještě níž než po výprodeji koncem ledna. Naznačují to i poslední závěry TA,

Ale postupně. (1) Nejdříve pár aktuálních poznámek k některým konkrétním titulům.  Philip Morris ČR, graf 1. "Je vidět, že investorům se při těchto cenách zdají akcie Philip Morris konečně zajímavé. Je vidět stále více kupců - včera byly poměrně vysoké i objemy obchodů," říká například obchodník s CP Josef Kohout. Vidíme to stejně. Investory také láká dividenda. Philip Morris ČR bývá tradičně štědrý.

Graf 1, Philip Morris ČR, OS MACD a Bollingerova pásma k 9.7. - pro zvětšení klikněte

Erste Bank, graf 2. Za jediný den vyrostla o 6,2% na 949 korun. Komerční banka, graf 3, se prodávala o 4,5% dráž než v pondělí.

Graf 2, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 9.7. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, Komerční banka, OS MACD a Bollingerova pásma k 9.7. - pro zvětšení klikněte

Včerejší růst bank ale rozhodně neznamená, že jsou banky z nejhoršího venku. Už příští týden zveřejní výsledky 2H 2008 první velké světové finanční instituce, jako je například Citigroup. To, jaké budou o dalším vývoji bankovních akcií hodně napoví.

NWR, graf 4.  Akcie nováčka trhu padají nejvíc. Vstoupil na burzu v Praze teprve začátkem května. Následoval silný růst ze 425 až na 620 korun za akcii v půlce června. Včera se však už jeho akcie dostaly na dohled ceně, na které začínaly. Akcie NWR jsou teď silně závislé na cenách uhlí a chybí jim nové zprávy.

Graf 4, NWR, OS MACD a Bollingerova pásma k 9.7. - pro zvětšení klikněte

(2) A závěr? Tak jak finanční instituce pomohly trhům k nadechnutí, tak jim ve středu v USA opět "pomohly" dolů. Není důvod si myslet, že to bude v Česku jiné.

Mezi včerejšími  propadlíky jsou v USA totiž "znovu zpět" hypoteční domy Freddie Mac a Fannie Mae. Dolů jim pomohla především zpráva, že se druhému jmenovanému zvýšily nákladové úroky z vydávaných dluhopisů. Pod tlakem jsou také banky, když jim Credit Suisse snížila ziskový výhled. Pak je tu znovu zpět cena ropy. Ta během včerejška opět rostla a tlačila dolů společnosti jako Continental Airlines či Wal-Mart. Technologické firmy zase vyděsilo varování analytiků před nižšími tržbami společností Cisco Systems a Intel. A konečně své předchozí růsty neudržela ani Alcoa, která včera zahájila výsledkovou sezonu 1H 2008 v USA.

Ergo kladívko: ještě nenastal konec špatných časů.

 

Přejete si víc informací? Klikněte!
Pokud se týká analýz TA a indikátorů jsou součástí naší pravidelně aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která patří do eServisu DOWER-D. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688