X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  30.06.2008 10:23:00

Forex: Důležitý týden na euro-dolaru. V hlavní roli americká data a ECB

Velice komplikovaným byl minulý týden pro americký dolar, který se na páru s většinou nejvíce obchodovaných měn citelně propadal, a to navzdory faktu, že ze Spojených států kromě mizerných výsledků spotřebitelské důvěry nepřišly žádná zásadnější makroekonomická data. Dolar poslaly ke dnu dva faktory. Prvním byly masivní výprodeje na akciových trzích, které táhly dolů zejména banky a automobilky, což vzbuzovalo mezi obchodníky nedůvěru nad dalším vývojem americké ekonomiky. Druhým faktorem, který měl na americkou měnu ještě drtivější dopad, bylo rozhodnutí americké centrální banky, která sice podle očekávání ponechala úrokové sazby na 2%, doprovodný komentář k tomuto rozhodnutí však i přes svůj lehce jestřábí charakter zklamal obchodníky a ti pozvolna ustupovali od spekulací na agresivnější zpřísňování měnové politiky.

Nový týden bude mít zcela opačný charakter a rozhodovat budou tentokrát “tvrdá“ data, která mají vysoký potenciál znovu a výrazně zamíchat s kartami na euro-dolaru. Tím nejdůležitějším, čeho se v nadcházejících dnech z USA dočkáme, jsou beze sporu výsledky ISM pro výrobní sektor a sektor služeb, zejména ale pak čtvrteční výsledky z pracovního trhu (NFP). Od těch analytici očekávají úbytek 60 tis. pracovních míst, což by byl šestý negativní výsledek tohoto ukazatele v řadě a další z důkazů pozvolného zpomalování americké ekonomiky. Ta se potýká s krizí na nemovitostním trhu, již pociťují zejména zaměstnanci stavebnictví a výrobního sektoru, což pomohlo poslat květnovou míru nezaměstnanost ve Spojených státech až na 5,5%. Další případné zhoršování situace na pracovním trhu a růst nezaměstnanost tak pro dolar představuje v tomto týdnu největší riziko. Mimořádně vysoký dopad na kurz dolaru bude mít tentokrát ale také rozhodování Evropské centrální banky o úrokových sazbách, které může dramaticky rozvlnit kurz euro-dolaru a tím i ostatních dolarových párů, obzvláště pak poté, co si dolar připsal tak citelné ztráty jako tomu bylo v minulém týdnu. Pokud ECB sazby zvýší a doprovodný komentář bude opatrnějšího charakteru, dolaru se otevře prostor k likvidaci části ze ztrát, které nabral minulý týden. Případné ponechání sazeb v eurozóně beze změny, které je však méně pravděpodobné, pak bude znamenat pro dolar velmi agresivní zhodnocování.

Přestože se euro-dolar minulý týden vyhoupnul až nadosah hranice 1,58 EUR/USD, nadále se drží v konsolidačním pásmu shora ohraničeném resistencí 1,59 a 1,60 EUR/USD. Dnešní obchodování přinese červnové výsledky inflace v eurozóně, které mají potenciál euro vynést ještě o něco výše, když obchodníci očekávají její růst až na 3,9%. Evropská měna však v minulých týdnech dokázala, že ve vyšších patrech začíná těžknout a tak mohou být v průběhu druhé poloviny týdne její zisky poměrně obtížné, což by mohlo na scénu opět přivolat některé z dolarových býků. V 8:00 se euro-dolar prodával na ceně 1,5791 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.01.2024Silná data a méně jestřábí ECB pomohla americkému dolaru (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
29.04.2013ECB a americká data rozhodnou o dalším směřování kurzu eura k dolaru Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688