IQ-TRADE (IQ-TRADE)
Akcie ve světě  |  23.01.2008 15:52:01

Evropské akcie znovu pod výprodejním tlakem po komentářích ECB

Evropské akcie se po opatrném pozitivním začátku opět dostávají pod výprodejní tlak po proslovech prezidenta ECB vůči turbolencím na finančních trzích, inflaci a nemožnost uvolnění měnové politiky jako v USA nebo ve Velké Británii. Evropa jako by nevnímala stabilizaci akciového trhu v USA a slibný růst v Asii.

Podle názorů ekonomů ztratil evropský trh důvěru investorů a každý další ostrý výprodej předznamenává že již trh nastolil klasický medvědí trend. Prezident ECB J.-C. Trichet dopoledne v Evropském parlamentu uvedl že v tak náročném prostředí kde dominují významné tržní korekce a turbolence je povinností centrální banky za každou cenu ukotvit odhad inflace.

Ve 14. hodin ztrácel DJ Stoxx 50 3,65pct na 3,084.22bodů. V Londýně klesal hlavní index FTSE 100 o 2,61pct na 5,590.10bodů, v Paříži CAC 40 o 3,89pct na 4,654.39bodů, ve Frankfurtu padal DAX dokonce o 4,55pct na 6,461.66bodů, v Amsterodamu AEX o 3,48pct na 418,20bodů.

V Asii došlo k pozitivnímu oživení. V Austrálii rostly akciové indexy o více jak 4pct, v Japonsku o 2pct, v Jižní Koreji o 1,2pct, v Číně a Indii o 5pct a v Hong Kongu dokonce o více než 10procent.

Nečekané nouzové snížení úrokové sazby v USA trhy překvapilo ale i přes velký zásah Fedu tento krok neobnovil v očích investorů důvěru. Americká ekonomika se pravděpodobně otřásla pod tíhou letní hypoteční krize mnohem silněji než by si kdo dokázal představit.

Ovzduší se na finančních trzích ale začíná uklidňovat v očekávání dalšího uvolnění měnové politiky v USA. Fed totiž může již příští týden znovu snížit úrokové sazby. Časopis the Economist uvedl že velké a nečekané snížení hlavní úrokové sazby “zavánělo panikou“ protože centrální banka vlastně přiznala že je stav americké ekonomiky velmi vážný a “takovéto snížení vyvolává spíše obavy než pozitiva“.





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688