Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  11.10.2007 15:42:58

Synovate: Zákaz kouření na veřejnosti - Ano nebo Ne ?

Tak jako i v jiných zemích světa, i v České republice a na Slovensku proběhla diskuze ohledně zákazu kouření na veřejnosti. Jak ukázala poslední studie agentury Synovate až 57,8% Čechů a 79% Slováků – kuřáků i nekuřáků – podporuje zákaz kouření na veřejných místech jako jsou restaurace, bary a jiné společenské budovy.

 

Průzkum probíhal v České republice v návaznosti na celosvětový průzkum Synovate o zákazu kouření. V České republice se studie účastnilo 600 respondentů.

 

Mezi respondenty, kteří podporují zákaz kouření na veřejnosti převládají v České republice ženy (67%), na Slovensku jsou to naopak muži (53%). Češi podporují zákaz kouření hlavně proto, že jsou neradi v prostorách, kde se kouří (40%). Dalším důvodem je to, že zákaz kouření považují za dobrý způsob, jak pozitivně ovlivnit zdraví veřejnosti (37%). Nejvíce uvádějí tento důvod právě kuřáci, kteří souhlasí se zákazem, a to v celých 60%. 

 

Z Čechů, kteří zákaz kouření na veřejnosti nepodporují, si 37% myslí, že zákazy kouření kuřáky diskriminují. Tento názor převažuje u mužů (42%) a u samotných kuřáků (40%). Dalších 29% Čechů nevěří, že zákaz kouření má nějaký pozitivní dopad na zdraví veřejnosti. Stejné je to i na Slovensku, kde jsou o diskriminaci navíc přesvědčeni převážně mladší respondenti – ve věkové skupině 18-24 roků.

 

Čeští nekuřáci by si naopak v 19% lépe vychutnali své jídlo v restauraci nebo samotnou zábavu. Přesto skoro 70% Čechů uvádí, že s kouřením na veřejnosti nemají problém, pokud je zajištěna adekvátní ventilace a/nebo je kuřácká zóna oddělená od nekuřácké. Přesto si 64% respondentů nepřeje, aby měli kuřáci právo kouřit kdekoliv a kdykoliv chtějí. Ženy preferují zařízení, ve kterých není kouření dovoleno a to celých 56%.

 

14% by si pak připlatilo za letenku letecké společnosti, která by nabízela kuřácký let.

 

Jak je na tom okolní svět?

 

Zatímco v České republice pouze necelých 26% kuřáků podporuje zákaz kouření na veřejnosti, ve světě je to 60% kuřáků v porovnání s téměř 90% nekuřáků.

 

Ačkoliv restaurace po celém světě začaly ze stolů likvidovat popelníky, jiná podnikání začala prozkoumávat možnosti, které skýtá kuřácký trh. 17%  všech respondentů souhlasí s tím, že jsou ochotni platit navíc za kuřácký let se společností.

 

Celosvětová studie Synovate týkající se zákazu kouření zkoumala více než 8500 respondentů v Bulharsku, Kypru, Francii, Itálii, Koreji, Holandsku, Rusku, Srbsku, Singapuru, Slovensku, Taj-wanu, Thajsku, Jižní Africe, Spojených Arabských Emirátech a ve Velké Británii.

 

Zákaz kouření s globální podporou

 

Více než 70% lidí věří, že kouření na veřejnosti je v pořádku, pokud je zajištěna adekvátní ventilace nebo jsou vyznačena kuřácká místa.

 

Téměř polovina (48%) lidí podporujících zákazy kouření věří, že tyto zákazy mají pozitivní vliv na veřejné zdraví. 33% je podporuje, protože nejsou rádi na místech, kde ostatní lidé kouří. 14% věří, že zákazy kouření jim zpříjemní požitek z jídla a zábavy.

 

Kuřácké statistiky

 

Celosvětová studie Synovate objevila, že průměrně 31% respondentů z 15 zkoumajících zemí se klasifikuje jako kuřáci.

 

Slovensko má nejvíce kuřáků cigaret, polovina respondentů kouří pravidelně, následuje Bulharsko (47%) a Rusko (41%). V České republice odpovědělo na tuto otázku 36% zkoumaných respondentů. 

 

Nejméně kuřáků ze všech zkoumaných zemí žije v Singapuru (13%).

 

 

Cílení trhu pouze na kuřáky

 

Zatímco se kouření na veřejných místech stává v mnoha zemích světa sociálně neakceptovatelným, vynořují se unikátní marketingové možnosti cílené právě na kuřácké potřeby.

 

17% všech respondentů (v 15 zkoumaných zemí, vyjma České republiky) přiznává, že by byli ochotni připlatit si víc za nekuřácký let. Respondenti ze Slovenska (52%), Taj-wanu (28%) a Koreje (20%) by nejvíce chtěli být prvními zákazníky letecké společnosti nabízející tyto lety. Pasažéry z Itálie (6%), Singapuru (8%) a Spojených Arabských Emirátů (9%) by měli o tuto službu nejmenší zájem.

 

 

 

 Nicol Schusterová, BA MSc

Marketing and Communications Executive Central/Eastern Europe
Synovate

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)

Přečtěte si také:

25.12.2020Diverzifikace ano, beton ne aneb Jak bychom se (ne)měli připravovat na rok 2021 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
24.01.2020Lednový efekt. Ano nebo ne? Olívia Lacenová (O. Lacenová)
02.05.2018Pojištění hypotéky: ano nebo ne? Wüstenrot (Wüstenrot)
24.11.2017Používat mobil v hospodě? Ano, nebo ne? Jana Brožková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688