IQ-TRADE (IQ-TRADE)
Akcie ve světě  |  04.06.2007 10:52:00

Hlavní indexy amerických akcií v pátek znovu na maximech

Lepší než očekávaná ekonomická situace na trhu práce, přijatelná inflace a zlepšení průmyslu stálo za pátečním růstem akcií na Wall Street. Dow Jonesův index posílil o 40,50 bodů, 0,3% na nový rekord 13668,11 bodu. Devatenáct blue chips dokázalo uzavřít v zisku vedeny Wal-Mart a Exxon Mobil ztrácely naopak Boeing a AT&T. Za celý týden si DJIA polepšil o 1,19%. Širší S&P 500 vzrostl o 0,37% na nové maximum 1536,34 bodů a technologický Nasdaq Composite index vyskočil o 0,74% na 2613,90 bodu.

Ministerstvo obchodu uvedlo že spotřebitelská cenová inflace vzrostla v dubnu pouze o 0,1% a následovala 0,8% skok v březnu. Meziročně poklesla inflace z březnových 2,1% na 2,0%. Ministerstvo práce následně zveřejnilo že americká ekonomika vytvořila v květnu v nezemědělském sektoru nečekaně silných 157 tisíc míst. Insititu pro řízení dodávek uváděl že výrobní aktvita podle ISM indexu mírně zrychlila z 54,7 na 55,0 bodů. Nad očekávání vyzněl index spotřebitelského sentimentu podle Univerzity of Michigan.

Mediální rodinný gigant rodiny Bancroftů která drží majoritní většinu v Dow Jones&Co v pátek uvedl že bude na schůzce s News Corp miliardáře Murdocha jednat o možném prodeji ale současně hledají dalšího strategického partnera což mění jejich dosavadní postoj. Akcie výrobce léčiv Denderon vylétly o více jak 40% poté co splnila FDA požadavky pro uvedení nového léku pro léčbu rakoviny. Potěšující byla i zpráva o růstu tržeb automakera Daimler Chrysler za květen o 4% zásluhou značky Jeep. Rovněž MB vzrostly prodeje v květnu nejvýše v historii. Akcie reagovaly posílením.

Na komoditním trhu posilovala cena lehké americké ropy podruhé v řadě. Na Nymex podražil červencový kontrakt o $1,07 na $65,08 za barel. Aktivní futures na bezolovnatý benzín vzrostl o 2,42 centů na $2,245 za galon. Na devizovém trhu zpevnil americký dolar o 0,2% proti euru i jenu.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688