Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Měny-forex  |  30.04.2007 09:15:50

TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (30.4.2007)


CZK/EUR
Týdenní komentář
Domácí klíčová data minulý týden absentovala, přesto měla koruna tendenci spíše slábnout. V první polovině týdne se kurz nacházel těsně nad  28,00 CZK/EUR, ale v jeho druhé polovině to bylo až na 28,15 CZK/EUR. Konec týdne korunu zastihl kolem 28,10 CZK/EUR.

Během týdne zasedaly všechny čtyři centrální banky středoevropského regionu, ale jen dvě z nich pohnuly se sazbami a obě dle očekávání. Nejprve NBS snížila klíčovou sazbu o 0,25 % na 4,25 %, načež slovenská koruna reagovala oslabením. Den na to NBP naopak úrokovou míru zvýšila na 4,25 % a polský zlotý se dostal až na hranici 3,77 PLN/EUR. Připomeňme jen, že maxima zlotého jsou na hranici 3,40 PLN/EUR.
ČNB dle očekávání ponechala úrokovou sazbu beze změny na 2,50 %. Dále zveřejnila novou prognózu růstu HDP, který by měl za rok 2007 vzrůst o 5,7 %. Prognóza inflace také zrychlila a na konci tohoto roku by měla dosáhnout úrovně 3,7 %, na konci roku 2008 kolem 3,4 %.
Podle pozdějších komentářů bychom se mohli dočkat dalšího zvýšení sazeb dříve, dokonce již na příštím zasedání. Jestliže domácí měna neposílí a zůstane na podobných úrovních, může být sazba zvýšena v květnu. V případě posílení domácí měny by toto rozhodnutí mohlo být posunuto o měsíc.

Také v tomto týdnu se koruna bude muset obejít bez domácích impulsů a soustředí se spíše na data ze zahraničí, zejména z USA. Vzhledem k tomu, že středoevropský region má kratší týdenní obchodování díky zítřejšímu svátku je možné, že se tento fakt podepíše na volatilitě kurzu koruny.
Pro začínající týden předpokládáme pohyb kurzu koruny 27,90 – 28,15 CZK/EUR.

 

Dlouhodobý výhled
Podle našeho názoru si koruna vybírá oddechový čas před další posilující fází. Ekonomika si udržuje vysokou výkonnost. Nový impuls přišel v podobě zvyšující se poptávky na trzích eurozóny, která je v rostoucí fázi ekonomického cyklu. Díky tomuto faktu se můžeme těšit na nejdelší růstové období ekonomiky od roku 1990. Jediným vážnějším ohrožením posilujícího trendu může být transfer zisků nadnárodních korporací do zahraničí. Jak se ukázalo v posledních letech, dopady tohoto efektu byly v minulosti mírnější než se čekalo. Investoři neměli důvod odčerpávat své prostředky z ekonomiky, kde se jim daří a mají předpoklad dalších zisků. To se samozřejmě může v budoucnu rychle změnit a mohou to způsobit faktory, které zdánlivě nesouvisí s domácí ekonomikou – globální útlum investiční aktivity, averze k riziku apod.
Koruna by se v druhé polovině roku mohla obchodovat v kurzu kolem 27,50 CZK/EUR. V závěru roku není vyloučeno prolomení úrovně 27,00 CZK/EUR.

 

CZK/USD
Týdenní komentář
Díky vysokému počtu zveřejněných klíčových zpráv koncem minulého týdne byl kurz dolaru vůči euru velmi volatilní. Domácí měna však nedokázala z tohoto pohybu těžit a nevychýlila se z pásma 20,55 – 20,70 CZK/USD.

Dolar se pohyboval od jednoho extrému k druhému v reakci na zveřejňovaná data. Sledován byl zejména trh nemovitostí, kde se obecně čekal pokles oproti minulému období, ale březnové snížení prodejů existujících domů na 6,12 mil. (tedy o 8,4 %) bylo většího rázu. Pokles se čekal jen na úroveň 6,5 mil. Počet prodaných nových domů v březnu vzrostl jen na 858 000 (čekalo se 888 000).
Nové žádosti o dávky v nezaměstnanosti v minulém týdnu klesly na 321 tisíc (čekalo se 335 tisíc). Trhy čekaly na výsledek HDP v USA za první čtvrtletí. Ten zpomalil své tempo na 1,3 %, přičemž pesimistické odhady byly kolem 1,8 %. Takto výrazně špatná data pro dolar nikdo nepředpokládal a ten zareagoval skokovým oslabením k hranici 1,3680 USD/EUR.

V tomto týdnu se soustředíme hned na několik amerických údajů. Dnes to budou osobní příjmy a osobní spotřeba za březen. V úterý se dočkáme indexu nákupních manažerů za duben a zajímavá budou také data z konce týdne z trhu práce.

Dolar by mohl v tomto týdnu stále testovat hranici 1,3700 USD/EUR a koruna tedy bude mít možnost si vylepšit své pozice. Jestli toho však využije je otázka.
Pro tento týden předpokládáme pohyb koruny v pásmu 20,45 – 20,75 CZK/USD.


 

Dlouhodobý výhled
Činit dlouhodobější závěry ohledně budoucího kurzu dolaru není v současnosti moc zodpovědné. Je třeba si počkat na další vývoj a data z americké ekonomiky. Eurozóna potvrzuje předpoklady růstové fáze ekonomického cyklu. USA je za vrcholem svého cyklu a vzhledem k velmi špatnému výsledku HDP za první kvartál 2007 není vyloučeno, že se dolar dostane opět pod tlak a tím by se koruně otevřel prostor k dalším ziskům a koruna by mohla směřovat v horizontu měsíců k 20,00 CZK/USD.

CZK/SKK
Týdenní komentář

Slovenská centrální banka dle očekávání minulý týden snížila základní sazbu o 0,25 % na 4,25 %, což se projevila také na jejím obchodování, jelikož si pohoršila z úrovní 33,40 SKK/EURnad 33,65 SKK/EUR. Domácí měna se obchodovala kolem hranice 0,8360 CZK/SKK, ale v reakci na snížení úrokové míry na Slovensku se dostala až na 0,8330 CZK/SKK.

Z pohledu kurzotvorných zpráv nebude tento týden zajímavý ani na Slovensku a ve středoevropském regionu bude doznívat vliv z pohybů sazeb v Polsku a na Slovensku. V případě, že domácí měna začne posilovat a vyrovnávat pozici vůči zbytku regionu můžeme se dostat až pod hranici 0,8300 CZK/SSK.

 


Dlouhodobý výhled
Pokud zůstane zachován rozdíl růstu české a slovenské ekonomiky ve prospěch slovenské, slovenská koruna bude posilovat rychlejším tempem. Na rychlost apreciace měny má v neposlední řadě vliv konvergenční program pro přijetí eura ERM2, který motivuje investory k nákupu slovenské měny. Za dva roky v době přijetí eura se kurz může pohybovat na úrovních kolem 31,50 SKK/EUR.


Kalendář událostí pro tento týden

Pondělí 30. 4. 2007

USA: Osobní spotřeba za březen
USA. Osobní příjmy za březen

Úterý 1. 5. 2007
USA: index nákupních managerů za duben
středoevropský region: státní svátek

Středa 2. 5. 2007

eurozóna: nezaměstnanost za březen
USA: údaje o počtu hypoték
USA: průmyslové objednávky za březen

Čtvrtek 3. 5. 2007
Eurozóna: index průmyslových cen
USA: nové žádosti o dávky v nezaměstnanosti

Pátek 4. 5. 2007
USA: nezaměstnanost za duben
eurozóna: maloobchodní tržby za březen





Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s.  

je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s více než 2.000  firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 24 mld. Kč.

Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.07.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (30.7.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
09.07.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (9.7.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
02.07.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (2.7.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
18.06.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (18.6.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
11.06.2007TÝDEN NA DEVIZOVÉM TRHU (11.6.2007) Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688