Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Finance  |  30.11.2006 11:43:50

Do Česka míří další velká investice. Investor však váhá: Žatec nebo Most?

(Tomáš Fránek, Aktuálně.cz) V Česku se připravuje další velká investice, dvanáct set zaměstnanců a jeden a půl milionu praček a sušiček ročně chce v Česku vyrábět společnost Elbel, dceřiná společnost italské společnosti Candy. Zatím ale není jasné, kde nová továrna italské firmy vyroste. Elbel totiž nyní požádal, aby posoudily vliv výroby milionů kusů spotřebičů na životní prostředí v průmyslové zóně Triangl u Žatce.

Jde o překvapivé rozhodnutí, podle původních informací totiž firma rozhodla, že svoji továrnu v Česku postaví jenom o kousek dál, v kontroverzní průmyslové zóně Joseph v Havrani u Mostu. Už začátkem letošního roku tak mostečtí zastupitelé rozhodli, že firmě Elbel prodají více než 20 hektarů za asi padesát milionů korun.

Elbel ale nyní zaslala úřadům oznámení o tom, že továrnu chce postavit v zóně Triangl. Společnost potvrdila, že chce vyrábět v Česku jeden a půl milionů praček a sušiček v továrně ve východní části průmyslové zóny Triangl, kde chce obsadit přes sto třicet šest tisíc metrů čtverečních. "Z hlediska nižších výrobních a logistických nákladů se pro investici jeví jako vhodná destinace Česká republika," uvedla firma Elbel v oznámení.

Zónu Triangl si vybrala proto, že nabízí dostatečně velkou plochu, kterou na stavbu nové továrny firma potřebuje. Společnost v oznámení uvedla, že jedinou podobnou zónou na severu Čech, které záměru vyhovuje, je právě plocha v Havrani u Mostu. "Jiné průmyslové zóny neodpovídají záměrům," uvedla firma v oznámení. Mluvčí agentury CzechInvest Alžběta Honsová uvedla, že firma posuzuje obě varianty a zatím defintivní rozhodnutí nepadlo. "Konečné rozhodnutí bude na zástupcích společnosti," uvedla Honsová.

Podle zdroje obeznámého z jednáním firma hledá variantu, která by bvyla nejméně problematická a nehrozily tak průtahy s povolením od úřadů. Připravovaná výroba praček a sušiček už do Česka přilákala také dodavatele společnosti Candy. V Podbořanech chce podle Žateckého deníku plastové díly vyrábět italská firma Rover Plastic.

V průmyslové zóně Triangl, která patří mezi největší zóny v zemi, už staví výrobní halu dva japonští producenti televizorů splochou obrazovkou, plazmových obrazovek a LCD displejů. Firmy IPS Alpha a Hitachi investují každá kolem 2,5 miliardy korun a zaměstnají dohromady až 4000 lidí.

Letiště a pole

Kraj chce nyní v zóně dokončit inženýrské sítě. "Zavázali jsme se, že na jaře bude zóna připravená. Představuje to výraznou investici zhruba 1,5 miliardy korun, což je třetina skutečných nákladů. Zbytek tvoří státní dotace," řekl hejtman Jiří Šulc.

V zóně má najít postupně práci až 10 000 lidí z Lounska, Chomutovska a Mostecka. Výstavbu průmyslové zóny Joseph v Havrani u Mostu provázejí od počátku spory. Zóna totiž je na úrodné a kvalitní půdě, které je na Mostecku málo. Právě na tento fakt dlouhodobě upozorňují odpůrci zmíněné průmyslové zóny.

I z posudků odborných firem zpracovaných při posuzování příchodu společnosti Elbel vyplývá, že jde o velmi kvalitní zemědělskou půdu, která na Mostecku nemá obdobu. V zóně Joseph nyní působí mexický producent hliníkových hlav pro motor Nemak. Kvůli postupu úřadů při budování zóny a příchodu tohoto investora padlo na dvě stě žalob, většinu z nich státní i samosprávné úřady prohrály.

Spory definitivně vyřešila až průlomové dohoda mezi státem, městem Most a sedlákem Janem Rajterem, který proti budování zóny na úrodné půdě protestoval. Rajter získal za pozemky 260 milionů korun, většinu peněz poskytl stát. Sedlák a jeho právníci se smluvně zavázali, že všechny žaloby proti výstavbě firmy Nemak stáhnou a to také udělali.

Město s pomocí státu už v zóně investovalo od roku 2001 téměř 271 milionů korun, dalších 127 milionů korun si vyžádá vybudování nové transformační stanice. Práce začaly v květnu, termín dokončení stavby je prosinec 2007.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688