Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Výběr na sobotu  |  23.08.2006 09:25:48

Trh napjatě očekává makrodata z USA


CZK/EUR

Koruna se od včerejšího rána „želvím“ tempem posouvala ke slabším hodnotám. V 11 hod dosáhla denního minima 28, 21 CZK/EUR. Žádné zprávy z domácí ekonomiky nepřišly, proto jediným včerejším impulsem se stal index ekonomického sentimentu agentury ZEW. Ten nečekaně poklesl o dvacet bodů a dostal se do záporné hodnoty! Tak špatný výsledek nikdo neočekával. Euro téměř bezprostředně reagovalo oslabením a vytvořila se podpora pro středoevropské měny. Česká koruna zavírala obchodování na 28,12 CZK/EUR, mírně posílila i slovenská koruna a zejména maďarský forint. Maďarská měna korigovala ztráty z předchozích dnů poté, co byl uveřejněn konvergenční program nové vlády počítající s vysokými rozpočtovými schodky v příštích několika letech. Navíc se zvýší i vnější zadluženost Maďarska nad Maastrichtem požadovaných 60 % HDP. Do mechanismu směnných kurzů ERM2 tak Maďarsko zřejmě vstoupí až v roce 2011, což znamená zavedení společné měny nejdříve od roku 2013.

Dnes žádná makrodata zveřejněny nebudou. Koruna bude reagovat pouze na vnější impulsy, tzn. na vývoj eurodolarového trhu. Pro dnešní den předpokládáme úzké pásmo pohybu kurzu 28,05 – 28,25 CZK/EUR.



CZK/USD

Dolar se včera obchodoval prakticky beze změny kolem 21,95 CZK/USD, odpoledne mírně posílil. V eurodolarovém vyjádření prolomil úroveň 1,2800 USD/EUR. Oslabující trend na dolaru zastavila hodnota německého ZEW indexu (-5,6 bodu za srpen), který se dostal na 5-ti leté minimum a klesá už posedmé v řadě. Tento nepříznivý faktor pro euro by se měl ale brzy vyčerpat a náš výhled o růstu sazeb na euru nijak neohrožuje. Důležitý bude také ve čtvrtek zveřejněný mnichovský Ifo index ekonomického sentimentu, který poslední dobou vyjadřuje konzistentnější hodnoty. Další vzpruhou pro dolar bylo vyjádření člena F. O. M. C. (bankovní rada FEDu). M. Moskow naznačil, že utahování úrokové politiky na dolaru ještě nemusí být u konce vzhledem k přetrvávajícím inflačním tlakům. Uvidíme nakolik se jednalo pouze o rétorické cvičení s účelem zasít v investorech zrnko nejistoty nebo zda FED stále seriózně uvažuje o dalším zvýšením dolarové sazby.

Mnohé napoví dnešní důležité statistiky o počtu žádostí o hypotéky (13:00 hod) a o prodeji stávajících domů v USA (16:00 hod). Tyto údaje jsou důležité, protože nám dokreslují fázi ekonomického cyklu v mezikvartálním období (změna HDP je zveřejňována pouze kvartálně resp. ročně).

V důsledku důležitých dat je možná zvýšená volatilita kurzu. Předpokládané pásmo pohybu je 21,75 – 22,10 CZK/USD.




Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s. je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s téměř dvěmi tisícovkami firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 17 mld. Kč. Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688