Z čeho můžeme v Česku vyrábět bezemisní elektřinu? - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Okomentovat na facebooku


Výpis příspěvků 1 až 16 (16)
 
určitě přečíst (2) 27.02.23 10:34  Pavel 123  (256870)

Díky za přehled

Díky za přehled, byť se spoustou věcí bych nesouhlasil. Beru to jako základ pro polemiku. Solární panely : Nerostou na poli ale musí se vytěžit kovy a suroviny pro jejich výrobu. Musí se vyrobit a instalovat. Otázka jejich recyklace a efektivity té recyklace je stále velmi diskutabilní. A hlavně na polích potřebujeme pěstovat obilí a další plodiny pro uživení populace. Už teď obrovskou plochu zabírají skladové areály.
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (2)
Vaše doporučení:

přečíst (1) 26.02.23 00:07  Moravák  (256802)

Experti

Tu je to v diskusi samé expert, v 10 příspěvcích se protočily snad všechny mýty o OZE. Jasně mají tam překlep: místo 1m2 panelů má být 1 instalovaný kWp, stane se.Před 20 rokama se říkalo, že když klesne cena 1Wp z fotovaltaiky pod 1 USD, způsobí to revoluci v energetice. Tož dneska je to 0,5 USD a revoluce se zdánlivě nekoná, protože systém částečně funguje jak za socíku (viz množství lidí, kteří mají noční proud v D25d v hodinách na nejdražších spotových cenách). Fotovoltaika je suverénně nejlevnější zdroj (dle International Energy Agency). Každé s barákem dokáže s pár panelama (investice 1000€ / člen domácnosti) vyrobit svoji roční spotřebu, jenže ve 3 zimních měsících ten panel dává průměrně 10% toho co v létě. Pointa té revoluce spočívá v tom, že je vám víceméně jedno kolik vyrobíte, ale potřebujete řešit skladování. Kdo má fotovoltaiku doma, ví o čem píšu. Letní tlaková výše nad Evropou a spotové ceny jsou přes den skoro v záporu a v přemýšlíte, co by se ještě dalo s tou elektrikou dělat - vaříte na ní, bazén vyhřátý, auto nabité. Problém energetiky budoucnosi není jak vyrábět, ale jak skladovat. A jestli to bude s účinností 50% nebo 35% je při cenách zdroje podružné (koneckonců paroplynový cyklus má také efektivitu využití primárních zdrojů 35%). Za mne prima článek, akorát je zase psaný v logice: součet výroby = součet spotřeby. Neříká B, že problém energetiky budoucnosti je ve skladování.
Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:

přečíst (4) 25.02.23 19:41  veb  (160615)

Hezký rozbor

Článek je dobře napsaný, je to pěkný přehled.Jenže možná vychází z nesprávných údajů a předpokladů. Vodní elektrárny jsou příliš podceněné, ve skutečnosti mohou asi vyrábět daleko víc. Všude vidím nevyužité řeky, potoky a rybníky, komouši zrušili asi 17 000 malých vodních elektráren a ty nebyly všude. Koukněte třeba na řeku Svitavu - není na ní snad ani jedna. Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně je skvělá, takových potřebujeme nejlépe deset. Jaderné elektrárny nemají smysl, protože nevíme co s vyhořelým palivem, které je strašně nebezpečné. V Černobylu ho uniklo do atmosféry jen 300 kg a zamořilo půl Evropy. Nemluvě o závislosti na dodavateli paliva, nemáme svoje provozy na obohacování uranu a jsme odkázáni na ceny dodavatele.Účinnost fotovoltaických článků neustále vzrůstá, takže za pár let bude potřebná plocha menší než teď. A cena za Wp bude také mnohem nižší.Biomasa má nejlepší využití jako zdroj biometanu - po vyčištění od sloučenin síry jde pumpovat přímo do plynovodů. Metan jako metan. Nemá smysl ten plyn spálit a vyrobit elektřinu s 30% účinností, je lépe využít plyn přímo jako zdroj energie se 100% účinností. Není tu využíván skládkový plyn a není příliš jímán metan z odplynění uhelných ložisek. Biomasa, tedy vytápění dřevem, je využívána poměrně málo. Lesy jsou plné spadaných stromů a klestí a nikdo to nesbírá. Geotermální energie má lokálně velký potenciál a je málo prozkoumán. Třeba pod Vídní v Rakousku 2-3 km je tolik teplé vody, že vystačí na vytápění poloviny města. Už se na tom začíná pracovat. U nás se jistě také něco najde.
Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:

přečíst (8) 25.02.23 18:55  Joewell  (256786)

Nesmysl

To je snůška blabolů a ekonomických nesmyslů.My se uživíme jen jadrem. Dále vodíkem a pak muzem pouzit nasi pudu - brambory, slunecnice, cukrovka, mak, len. Stejne tak drevni a jinou biohmotu. Pak uz jen vodni elektrarny Solary malo vitr jeste mene.Za mne dekarbonizace je zhovadila kravina k nicemu to nepovede, jen znici orumysl v Evrope. To vymysleli ... co chteji evropu polozit!
Dosavadní doporučení: přečíst (8)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (6) 25.02.23 19:12  Tomasso  (243693)

Nesmysl

Podívej se na energetický mix Německa, jak je bohatý. Německo má kromě větru velmi podobné podmínky jako ČR.
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (6)
Vaše doporučení:

přečíst (7) 25.02.23 15:04  Ing.Roman Mysík  romanmysikzavinacseznam.cz  (235461)

Ále no tááák!

Zapřaháte koně za vůz. Primárním problémem je přelidnění planety. Zredukujte populaci celosvětově na jednu miliardu a budete moci dnešní zdroje odstavovat, protože všeho bude nadbytek. Jenomže to by nadnárodní molochy nemohly vydělat své miliardy, co?!
Dosavadní doporučení: přečíst (7)
Vaše doporučení:
přečíst (6) 25.02.23 18:57  Joewell  (256786)

Ále no tááák!

Nesmysl. Zeme uzivi stonasobne vice. Jen by se museli vlady domluvit nebo obcane defenestrovat debilni vlady a domluvit se sami.
Dosavadní doporučení: přečíst (6)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 25.02.23 15:48  Janko  (247006)

Evropani se svou pohodlností redukují sami

Přitom život bez zanechání potomstva je promarněný a zbytečný.
Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (5) 25.02.23 16:58  Ing.Roman Mysík  romanmysikzavinacseznam.cz  (235461)

Evropani se svou pohodlností redukují sami

Jenomže když máte zdroje pro pět lidí a máte patnáct dětí a 225 vnoučat, buď zemřete všichni, nebo totálně zdevastujete rozlohu několika km čtverečních. Nebo vám bude zbytek světa posílat náklaďáky jídla. :-) A budete si ho ohřívat na hořících pneumatikách, protože dřevo došlo.
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (5)
Vaše doporučení:
přečíst (4) 25.02.23 18:59  Joewell  (256786)

Evropani se svou pohodlností redukují sami

Zdrojů mame tisickrát tisíc více
Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (3) 25.02.23 13:36  VH  (255489)

kdy se dočkáme článku bez zjevných chyb?

1kWp v našich podmínkách vyrobí 1,07 MWh elektřiny za rok. Kdyby to dokázal 1m2 to by byla jiná výroba. 1kWp má plochu cca 4,5 m2. Stavět velké solární elektrárny je nesmysl (velmi drahé systémy na uchování elektřiny), ale jako doplňkový zdroj je to dobré. S vodíkem to není žádná sláva, má malé molekuly a proleze všude a jeho výroba je velmi drahá. Francouzské reaktory nebrat, frantíci nepostavili žádný reaktor včas a za původní peníze a podle toho jak vypadá jejich kvalita viz současné velké odstávky kvůli rezatění nerezu z kterého má být reaktor vyrobený.
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (3)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (8) 25.02.23 11:13  Zdenek_1234  (256772)

Ekologie

Nějak v článku nezaznělo, že pro každý "eko"zdroj musí být vytvořen ekvivalentní rychlý "klasický zdroj", který dokáže vykrývat výkyvy těch nestabilních "eko"zdrojů. A za zdroje s rychlým náběhem se dají považovat především uhelné a plynové ELE. Jak to je nyní s plynem asi tušíte a uhlí má být zakázáno. JE tak rychlý náběh nemají, ale zato mají velký a stabilní výkon, jsou ekologické a vyrábí nejlevnější elektřinu. Současný instalovaný výkon fotovotaických elektráren v ČR má výkon jako JE Temelín a přesto v zimních dnech dodají jen 1-3% vyrobené energie!! To je efektivita "jak prase"! Současná výroba těchto "Eko"zdojů probíhá z naprosté většiny v Číně! Elektromobily z Číny také cenově převálcují ty naše...čí je to tedy zájem...???? Na ušetřené CO2 zapomeňte...ostatní země na Zemi, které takto neblázní totiž vyprodukují mnohokrát více CO2 než a výsledný efekt bude naprosto zanedbatelný, ale za zkrachování EU to asi stojí..
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (8)
Vaše doporučení:

přečíst (4) 25.02.23 10:14  František  martinek933zavinactiscali.cz  (256769)

Statistiky nám říkají že jsme zaspali

Ano zaspali, jádro nám dojde za pár let, tedy jaderné elektrárny nebudeme moci již používat a bude to pak drahé je likvidovat, takže je třeba urychleně stavět další bloky, investovat do fotovoltaiky, vody, větru, vodíků jako budoucí hlavní zdroj energie a malé jaderné bloky. Tento článek je jako taková malá diplomová práce, bohužel není tam návod do budoucnosti.
Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (11) 25.02.23 09:19  boby  (256767)

Z čeho můžeme v Česku vyrábět bezemisní elektřinu?

Dobrý den, bezemisní elektřina je nesmysl. Autor se rozplývá, kolik se dá bezemisně vyrobit např. z větru. Ale k tomu potřebujem větrné elektrárny. A ty se musí vyrobit, s pomocí emisí. Vytěžit vzácné kovy, vykácet balsové lesy, převážet z Afriky a Jižní Ameriky do Číny (emise z lodní dopravy), vyrobit (emice z výroby), převést do Evropy (emise z dopravy) . A tady instalovat, zničit přírodní scenerie, hubit ptáky a hmyz, narušit proudění vzduchu a tím ovlivnit srážky v celé krajině. A po ukončení životnosti? Co např. s lopatkami? Existují dva projekty. Za prvé uložit na skládku, za druhé rozřezat na kousky a spálit. 25000 kusů lopatek jen v Německu, tisíce tun. Jinak nikdo neví , ce s tím dělat . A to je prosím "bezemisní elektřina".
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (11)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (4) 25.02.23 10:03  BS  (214412)

Z čeho můžeme v Česku vyrábět bezemisní elektřinu?

Něco jako bio nafta z řepky, kde platí vše vámi zmíněné plus spalování této jedlé komodity je totéž, jako bychom na stejném místě vypěstovali pšenici (žito) a rovnou s ní topili, anebo až s upečeným chlebem. Ale hlavně že posledním hipi trendem je, že jídlo se nesmí vyhazovat.
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (4)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (5) 25.02.23 09:08  OtaPol  (256766)

Melete nesmysly

1m^2 solárních panelů nedokáže nikde na zemi stávající technologií vyrobit 1.3MW elektrické energie za rok. Možná jste se spletli a chtěli jste napsat 130 kW. Odfláknuty článek.
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (5)
Vaše doporučení:


Diskuze Z čeho můžeme v Česku vyrábět bezemisní elektřinu?, další stránky: 1
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Z čeho můžeme v Česku vyrábět bezemisní elektřinu?

Z čeho můžeme v Česku vyrábět bezemisní elektřinu? - zdrojová stránka k tématu diskuze Z čeho můžeme v Česku vyrábět bezemisní elektřinu?.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Z čeho můžeme v Česku vyrábět bezemisní elektřinu? e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Z čeho můžeme v Česku vyrábět bezemisní elektřinu?.


 Burza Prime 16:29 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  649.00  +1.41% 
 ČEZ  870.00  +0.64% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 110.00  +0.23% 
 GEN DIGITAL  490.00  -0.20% 
 GEVORKYAN  258.00  +2.38% 
 KOFOLA CS  270.00  0.00% 
 KOMERČNÍ BANKA  869.50  +0.52% 
 MONETA MONEY BANK  95.10  -2.36% 
 PHILIP MORRIS ČR A  16 000.00  0.00% 
 PHOTON ENERGY  44.90  +0.90% 
 PILULKA LÉKÁRNY  180.00  +0.84% 
 PRIMOCO UAV SE  920.00  -2.65% 
 VIG  734.00  -0.81% 
Komodity online
 Ropa 86.04 USD 30.04   
 Zlato 2292.55 USD 30.04   
 Stříbro 26.28 USD 30.04   
 Káva 213.55 USD 30.04   
 Cukr 19.44 USD 30.04   
 Bavlna 78.51 USD 30.04   
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.