Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Výsledky  |  14.05.2024 11:39:59

Přes 70 % Čechů v uplynulé sezóně šetřilo energie, čtvrtina oproti té minulé ušetřila více než 20 %

Česko má za sebou další topnou sezónu. I přesto, že během ní došlo ke stabilizaci trhu a poklesu cen, energiemi šetřilo více než 70 % Čechů. Výhledy spotřebitelů jsou ale oproti podzimu mnohem pozitivnější. Zatímco na začátku topné sezóny zdražování na trhu s energiemi očekávala polovina Čechů, nyní pouze třetina. Díky úspornému chování spotřebitelů i zlevňování ze stran dodavatelů došlo také ke zmírnění finanční zátěže na domácnosti. I tak ale zálohy na energie pro více jak třetinu domácností představují 20-40 % měsíčního rodinného rozpočtu.

Energiemi v uplynulé topné sezóně šetřilo 7 z 10 českých spotřebitelů. Ve srovnání se sezónou 2022-2023, kdy vrcholila energetická krize, je však znatelný mírný pokles. Vychází to z   průzkumu společnosti epet, mapujícího náladu a očekávání spotřebitelů po skončení topné sezóny. Sběr dat byl realizován prostřednictvím Českého národního panelu.


„Češi se během krize naučili, jak mít své výdaje za energie pod kontrolou, a tyto zvyky si s sebou nesou dále. Navíc vylepšili své postupy a oproti minulé topné sezóně se jim podařilo ušetřit více. Téměř čtvrtina z nich svou spotřebu stáhla o více než 20 %,“ říká Roman Šmíd, obchodní ředitel společnosti epet, alternativního dodavatele energií, který dodává plyn a elektřinu na český trh již 18 let. Do 20 % energetické spotřeby se podařilo ušetřit více než šedesáti procentům zákazníků. 5 % z nich ušetřilo dokonce přes 40 %.

Nálada mezi českými spotřebiteli se zlepšila

Díky klesajícím cenám energií na velkoobchodních trzích i zlevňování ze strany dodavatelů klesl oproti začátku topné sezóny počet Čechů, kteří si myslí, že se ceny energií budou nyní zvyšovat. Zatímco na podzim loňského roku očekávala zdražování polovina respondentů, nyní už je pesimistů jen něco přes třetinu. O tři procentní body vzrostl počet těch, kteří si myslí, že ceny budou klesat. Největší část Čechů, bezmála 40 %, zastává názor, že ceny zůstanou stejné.

„Uplynulá topná sezóna byla jistě pro mnoho českých zákazníků příjemným překvapením. Teplá zima a další aspekty totiž způsobily, že ceny energií pro změnu nestoupaly, ale naopak klesaly. I nyní je trh stabilizovaný a očekáváme, že to tak minimálně do konce roku zůstane,” doplňuje Roman Šmíd, obchodní ředitel společnosti epet


Zátěž na peněženky českých spotřebitelů klesla

Další dobrou zprávou je, že díky stabilizaci trhu a poklesu cen představují zálohy na energie menší zátěž pro domácnosti. Oproti začátku topné sezóny téměř o desetinu vzrostl počet domácností, které za energie měsíčně platí méně než 20 % svého rodinného rozpočtu. Zároveň kleslo procento těch, kteří za energie dávají
20 - 40 % peněz, se kterými měsíčně hospodaří. „Díky poklesu cen na velkoobchodních trzích ke zlevňování přistoupila celá řada dodavatelů. My jsme od začátku roku zlevňovali už třikrát, oproti minulému roku jsme ceny snížili již téměř o 20 % u elektřiny a 25 % u plynu,“ doplňuje Roman Šmíd.

Češi se do pořízení úspornějšího zdroje vytápění nehrnou

Přestávka mezi topnými sezónami je vhodnou dobou na výměnu nevyhovujícího zdroje vytápění. Pořízení úspornějšího zdroje vytápění však před podzimem plánuje jen méně než 5 % Čechů, desetina se zatím nerozhodla. Přes čtvrtinu těch, kteří změnu plánují se chystá investovat do tepelného čerpadla, téměř čtvrtina pak do kondenzačního plynového kotle. Jen 16 % se chystá pořídit solární panely.

Dodavatele plánuje měnit jen přes desetinu Čechů

Z průzkumu rovněž vyplývá, že o změně dodavatele nyní uvažuje pouze 14 % Čechů, tedy o tři procentní body méně než na podzim. Čtyři pětiny z nich jako hlavní důvod uvádí výhodnější nabídky konkurenčních společností.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688