Každý desátý Čech je levák. Počítačovou myš v levé ruce však používá jen zlomek z nich

Ve většině oblastí života už dávno není levorukost hendikepem a ve sportu může být dokonce výhodou. V případě výpočetních technologií a gamingu však leváci stále naráží na překážky, které je nutí používat myš ve své nedominantní ruce. Tímto způsobem počítač ovládá hned 82 % z nich. Myši pro leváky tvoří podle dat maloobchodního prodejce DATART pouhé jednotky procent všech prodaných kusů.

Doby, kdy byla levorukost považována za závažný sociální hendikep a kdy byli leváci násilně přeučováni na praváky, jsou dávno pryč. Ve většině zemí je dnes levorukost běžně přijímaná a v mnoha oblastech života naopak představuje díky své neobvyklosti konkurenční výhodu. Jednou z nich je sport, kde jsou leváci v disciplínách, jako je tenis, stolní tenis či baseball, pro svou pravorukou konkurenci velmi nepříjemnými soupeři. Řada leváků, jako například Rafael Nadal, Martina Navrátilová či Wayne Gretzky, svému sportu přímo dominovala.

Rovné postavení leváků a praváků však ani v dnešní době neplatí všude. Jednou z oblastí, kde leváci nadále naráží na překážky, jsou výpočetní technologie a gaming. Podle odhadů žije v České republice asi jeden milion leváků. Prodeje myší určených pro leváky však podle dat maloobchodního prodejce DATART ani zdaleka neodpovídají jejich podílu v populaci. Z celkového množství prodaných myší tvoří pouhé jednotky procent. Výrazná disproporce se projevuje i u prodejů modelů, které nabízí jak pravoruké, tak i levoruké varianty. Těch levorukých se navzdory omezené nabídce, ze které mohou leváci vybírat, prodá až 25 krát méně.

„Podíl prodejů myší pro leváky vůbec nereflektuje počet leváků v populaci. Z části je to tím, že určité procento z nich používá univerzální myši, které mohou bez větších problémů využít jak praváci, tak i leváci. Samozřejmě na tom mírně tratí z hlediska ergonomiky a komfortu. Hlavní důvod, proč tomu tak je, ale tkví v tom, že užívání počítače je jedna z mála oblastí, ve které se velká část leváků stále přeučuje a k ovládání myši používá na rozdíl od praváků svou nedominantní ruku,“ upozorňuje Pavel Haratyk, category manager DATART.

Potvrzuje to i průzkum společnosti Kensington, podle kterého používá myš v levé ruce jen necelá pětina (18 %) dotázaných leváků. Zbylých 82 % myš drží v pravé ruce [1] . „Naprostá většina počítačových sestav počítá s použitím myši v pravé ruce. Když se proto levák v dětství poprvé setká s počítačem, ať už je to doma nebo například ve škole při výuce informatiky, prostě se naučí pracovat s myší ve své slabší ruce,“ vysvětluje Haratyk.


Znevýhodnění v gamingu

Problém může nastat ve chvíli, kdy se chtějí leváci věnovat gamingu, který oproti běžnému použivání počítače klade na uživatele mnohem vyšší nároky z hlediska rychosti a přesnosti pohybu. Výzkumy totiž ukazují, že při využití své dominantní ruky lidé dosahují lepší koordinace a přesnosti pohybu než v případě ruky nedominantní [2] . Leváci používající myš v pravé ruce jsou tak oproti svým pravorukým protějškům znevýhodněni. Jako řešení se na první pohled logicky nabízí použití myši v levé ruce. Zde však leváci často naráží na velmi úzký výběr levorukých myší určených pro gaming.

Myši určené pro gaming musí oproti svým kancelářským příbuzným splňovat řadu důležitých kritérií. Pro hráče je zásadní nízká hmotnost, co nejrychlejší odezva, ale také vhodná ergonomie či možnost využítí dalších přídavných tlačítkek. Zejména v případě tlačítek však mají levorucí gameři často smůlu, protože ačkoliv existuje řada herních myší s univerzálním tvarem, tlačítka jsou zpravidla umístěna na její levé straně tak, aby bylo možné je snadno ovládat palcem. Leváci je však tímto způsobem využít nemohou,“ říká Pavel Haratyk, category manager DATART.

Použití myši v levé ruce navíc často vyžaduje alespoň částečné přemapování ovládacích prvků hry na klávesnici. „Tradiční použití kláves WASD není pro leváky z hlediska ergonomie nejvhodnější. Pravá ruka, která se stará o mačkání tlačítek na klávesnici, se v tomto případě pohybuje velmi blízko levé ruky ovládající pohyb myši, což může být zejména v případě delšího hraní velmi nepohodlné. Levákům, kteří si při hraní potrpí na komfort, proto nezbývá nic jiného než si ovládání hry přemapovat,“ popisuje Pavel Haratyk. „Obecně v současné době není svět gamingu pro leváky úplně přívětivý. Věřím ale, že se bude situace zlepšovat,“ uzavírá.



[1] Left-Handed Mousing Can be for Anyone! 6 Facts About Mouse users | Kensington

[2] Handedness Matters for Motor Control But Not for Prediction - PMC (nih.gov)



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy