Potřebujete čističku vzduchu? Nejprve si zodpovězte těchto 12 otázek

Redakce, 5.1.2023

Vybíráte čističku vzduchu? Nejprve si zodpovězte těchto 12 otázek:

1. Jaký zvolit filtr?

2. Umí čistička likvidovat i formaldehyd?

3. V jak velkém pokoji budu čističku používat?

4. Je utěsněný celý přístroj?

5. Má čistička noční režim?

6. Je přístroj inteligentní?

7. Dokáže také zvlhčit vzduch?

8. Kam čističku umístit?

9. Nebude v interiéru jako „pěst na oko“?

10. Je čistička bezpečná?

11. Dá se ovládat na dálku?

12. Umí udržovat stanovenou teplotu?


Hledáte přístroj, který dokáže eliminovat nečistoty v ovzduší a zaručit, že v interiéru dýcháte zdravý vzduch? Čističky vzduchu jsou v bytech, domech i kancelářích stále žádanější, a jestliže i vy plánujete si nějakou pořídit, neměli byste podcenit její kvalitu. Poradíme vám, co byste měli vědět dříve, než se pustíte do výběru.

Na trhu existují čističky s různými typy filtrů. Setkat se můžete s takzvanými pračkami vzduchu s vodním filtrem, jejichž primárním účelem je spíše zvlhčovat ovzduší, než jej čistit. Dokážou totiž zachytit jen některé větší nečistoty, proto mají mnohem nižší čistící účinnost než čističky vzduchu. Pokud chcete dýchat opravdu čistý vzduch, vsaďte na HEPA filtraci, která dokáže zachytit pevné částice již od velikosti 0,1 mikrometru. Ze vzduchu tak odstraní nežádoucí nečistoty včetně alergenů, jako jsou plísně, pyl, prach a další. Aby čistička správně fungovala, nezapomeňte HEPA filtr pravidelně měnit. Moderní čističky mají již zabudovaný indikátor, který vám připomene, až bude potřeba nový filtr. Obvykle vydrží přibližně rok při každodenním používání, závisí však na míře znečištění vzduchu. Často se HEPA filtr kombinuje s aktivním uhlíkovým filtrem, který díky husté vrstvě grafitových krystalů zachytí těkavé organické sloučeniny a plyny jako NO2. Elektrostatické čističky navíc používají i tzv. ionizátor pro elektrické nabíjení vzdušných částic, které se následně stávají těžšími a padají na podlahu, odkud je lze snadněji vysávat. Další typy přístrojů používají UV lampy se zářením ničícím plísně a bakterie.

Těkavý bezbarvý formaldehyd se v domácnostech se vyskytuje zcela běžně. Znečišťující plyn se může uvolňovat z nábytku, koberců, tapet i nových podlah či dveří, jelikož bývá součástí barev, laků, mořidel či lepidel. V uzavřených prostorách se pak tato chemická látka hromadí a může způsobovat zdravotní potíže. Dráždí oči a dýchací cesty, způsobuje kašel, slzení, bolesti hlavy, nucení na zvracení i dušnost a při vysokých koncentracích hrozí karcinogenní účinky. Například přístroj Dyson Purifier Cool Formaldehyde™ TP09 má kromě filtru HEPA H13 a filtrů s aktivním uhlím také katalytický filtr, který nepřetržitě zachycuje a přeměňuje formaldehyd na vodu a CO2. A sám se regeneruje, takže není třeba jej nikdy vyměňovat. Odstraní tedy z ovzduší 99,97 % částic o velikosti 0,3 mikronu, pachy a plyny včetně VOC a navíc ještě likviduje i nebezpečný formaldehyd.

Čím je pokoj větší, tím by měl být vyšší výkon čističky. Zajímavostí je, že testování čističek podle průmyslových norem probíhá v malé laboratoři o objemu 27 m3 – což je mnohem menší prostor než průměrný obývací pokoj. Tyto výsledky se pak použijí ke stanovení doporučené velikosti místnosti, a to pouze na základě teoretické rovnice. Obecně se udává, že objem místnosti (podlahová plocha krát výška) by za hodinu měla čistička přefiltrovat přibližně 2,5krát, u alergiků 4krát. Inženýři společnosti Dyson však navrhli test POLAR tak, aby předčil průmyslový testovací standard (měření filtrace, detekce a cirkulace) a bylo tím zajištěno správné čištění celé místnosti, nikoliv jen vzduchu v blízkosti čističky.

Nestačí, když je v čističce kvalitní filtr, ale velmi důležité je, aby byl celý přístroj dobře utěsněný. Jen díky tomu všechny nečistoty, které polapil, neuniknou zpět do místnosti.

Zejména pokud chcete pořídit čističku do dětského pokoje nebo do ložnice, informujte se, zda nabízí speciální noční režim, ve kterém funguje téměř neslyšitelně (zvuk by neměl přesáhnout hlasitost 35 dB – což je pro představu tikot nástěnných hodin), má i nejnižší spotřebu a je ztlumený LED displej. U moderních čističek lze na noc přednastavit časovač (od kdy do kdy bude noční režim spuštěn) nebo regulovat výkon (a tím i hlučnost a spotřebu).

Inteligentní čističky v automatickém režimu dokážou samy detekovat nečistoty a reagovat na ně. Jakmile je místnost čistá, přístroj se vypne a zapne se zase ve chvíli, kdy dojde ke zhoršení stavu. Čistička tedy běží jen tehdy, kdy je to zapotřebí – a tím šetří energii a optimalizuje životnost filtru.

Některé přístroje vzduch nejen čistí, ale také zvlhčují. Umožňují dosáhnout požadované vlhkosti automaticky nebo manuálně. V automatickém režimu se jednoduše nastaví a už se nemusíte o nic starat. V ručním režimu vás LCD displej upozorní, pokud je potřeba zvýšit proudění vzduchu – to vám může pomoci dosáhnout cíle rychleji. Účinný systém řízení spotřeby vody a nádržka na vodu o obsahu necelé čtyři litry umožňují 36 hodin hygienického zvlhčování bez nutnosti častého doplňování. Pro dosažení lepšího výkonu nezapomeňte udržovat přístroj v místě, kde není průvan, a vypnout topení nebo klimatizaci.

Ideální je mít čističku v každé místnosti. Pokud máte čističku jen jednu, dejte ji do pokoje, kde trávíte nejvíce času. Aby mohl vzduch dostatečně proudit, nedávejte ji přímo ke zdi nebo k nábytku, ale nechte kolem ní místo. Zároveň by měla být nasměrovaná směrem ke středu místnosti a do volného prostoru – neměli byste tedy před ní postavit například křeslo nebo jiné překážky. Vhodné není ani umístění přímo u okna nebo u dveří. Jestliže zvolíte osobní čističku, umístěte ji do své blízkosti (na pracovní stůl, na noční stolek) a zvolte správný směr. V případě, kdy chcete mít čistý vzduch v celé místnosti, je vhodnější pořídit vyšší čističku.

Stále častěji je u zákazníků kladen důraz také na vzhled čističky – vedle samotné funkce chtějí lidé designový kousek, který zapadne do interiéru a stane se jeho ozdobou, nikoliv rušivým elementem.

Zejména pokud máte děti či zvířata, dbejte na bezpečnost – přístroj by neměl mít viditelné rotující lopatky ani topná tělíska a mít automatickou funkci vypnutí v případě převržení.

Moderní čističky mají nejen dálkové ovládání, ale lze je ovládat i prostřednictvím mobilní aplikace. Díky ní máte o stavu vzduchu přehled, ať už jste kdekoliv.

Některé čističky dokážou v místnosti zajistit nejen čistý vzduch, ale také nastavenou teplotu. Můžou fungovat zároveň i jako ventilátor, takže v létě prostor příjemně ochladí. Také mohou mít funkci topení, díky kterému v zimě místnost vyhřeje.


Zdroj: Dyson











Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky