Jak postupovat při prodeji nemovitosti !

Následujících několik kroků by vám mělo napomoci při prodeji nemovitosti.

1. Připravte si podklady k prodeji
- připravte si list vlastnictví, snímek z katastrální mapy, nabývací titul (listina, která ukazuje jak vlastník nemovitost získal - kupní smlouva, dědický výměr apod.)

2. Stanovte reálně cenu
- orientujte se například podle realitní inzerce obdobných typů nemovitostí jako je ta vaše. Taková inzerce je obvykle nadhodnocena a to cca o 20%. Není od věci mít k dispozici odhad soudního znalce.

3. Inzerce
- možností je v současnosti mnoho, neočekávejte okamžitý účinek - počítejte s inzercí v délce trvání cca 4 měsíců

4. Kupní smlouva
- připravte kvalitní kupní smlouvu s jasně definovanými podmínkami týkajícími se platby a převodu, pokud nespolupracujete s RK a nejste "od fochu" spolupracujte určitě s právníky.

5. Po podepsání smlouvy
- sepište a podejte návrh na vklad od katastru nemovitostí. Katastrální úřad zašle oběma stranám kupní smlouvy s vyznačením nabytí právní moci.

6. Přiznání daně z převodu nemovitosti a daně z příjmu
- daň z převodu nemovitosti je stanovena na 3% z prodejní ceny nebo ze znaleckého posudku - za základ přitom platí ta vyšší hodnota. Daň se platí do 3 měsíců od nabytí právní moci vkladu do katastru nemovitostí.
- daň z příjmu z prodeje nemovitostí se neplatí pokud vlastníte danou nemovitost déle jak 5 let nebo v ní aspoň 2 roky bydlíte. Jinak se bere za základ cena uvedená v kupní smlouvě snížená o 15%.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Realitní poradna