Cianews.cz (ČIA)
Komodity  |  06.11.2003 10:03:01

MZe má výhrady ke kritice Bruselu



Proti některým pasážím hodnotící zprávy Evropské komise (EK) týkající se připravenosti ČR na vstup do unie v oblasti zemědělství se dnes ohradilo ministerstva zemědělství (MZe). "Není možné, aby půl roku před vstupem do EU byly naše potravinářské podniky předem podezírány z toho, že do doby vstupu nesplní požadované podmínky hygienických standardů EU," uvádí se v reakci MZe, kterou má ČIA k dispozici.

MZe chápe podle mluvčího Martina Severy vysvědčení EU jako zprávu vyhotovenou k určitému datu a kritiku unie proto v řadě oblastí nesdílí. Například vážné výhrady Bruselu k nedostatečné modernizaci a kontrolám hygienických standardů EU ministerstvo podle Severy jednoznačně odmítá, neboť jsou vyvozeny pouze ze spekulativních úvah. "Legislativa je v plném rozsahu transponovaná. Státní veterinární správa ČR může dát záruky, že ke dni vstupu nebude v ČR působit žádný potravinářský podnik, který by nebyl v souladu s příslušnými komoditními vyhláškami k novele veterinárního zákona," informoval Severa.

Ministerstvo také tvrdí, že do vstupu do EU stihne včas nastartovat činnost Platební agentury, která by měla distribuovat finanční prostředky z EU k tuzemským podnikatelům. MZe je přesvědčeno i o tom, že stihne dopracovat veškeré mechanismy pro společnou organizaci trhu s některými komoditami, jako je cukr, víno, hovězí maso či mléko. Souhlasí ale s unií, že je třeba legislativně dopracovat oblast veterinárních kontrol na vnitřním trhu, pravidla dovozů agropotravinářského zboží ze třetích zemí, systém kontroly reziduí, opatření týkající se pohody a výživy zvířat a počítá také s přijetím zákona o rostlinolékařské péči.

Severa nicméně upozornil, že i podle Bruselu je velké spektrum všech zemědělských a návazných činností spadajících do nejnáročnější hospodářské kapitoly zemědělství již připraveno. "V rozsáhlém měřítku je připravena také legislativa a administrativní struktury a opatření pro rozvoj venkova, v širokém rozsahu je implementována legislativa z oblasti veřejného zdraví. Jak je patrné z odpovědí na výtky uvedené ve zprávě EK, velká část těchto výtek již neplatí a další část bude odstraněna k uvedeným termínům, většinou k 31. březnu 2004, případně ke dni vstupu," zdůraznil Severa.

-peh-, -kaj-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688