Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Obchod a služby  |  14.10.2003 09:58:31

Dovozní i vývozní ceny rostly ve všech skupinách


Dovozní i vývozní ceny meziměsíčně rostly ve všech skupinách
Indexy cen dovozu a vývozu a světových cen surovin a potravin - srpen, září 2003

Indexy cen dovozu a vývozu zboží v ČR
Srpen 2003

Meziměsíční srovnání:
- Dovozní i vývozní ceny rostly v srpnu rychleji než v červenci. Vzrostly o 1,2 %, respektive o 0,9 %, přičemž jak u dovozu, tak u vývozu se zvýšily ceny u všech sledovaných skupin. Nejvíce rostly ceny nerostných paliv, a to o 5,1 %, respektive o 3,4 % (zejména ropy a ropných výrobků). V dovozu se dále nejvýrazněji zvýšily ceny surovin o 1,9 % a strojů a dopravních prostředků o 0,9 %. Ve vývozu měl největší vliv na zvýšení celkového indexu vzestup cen strojů a dopravních prostředků o 1,3 %. Na meziměsíční vývoj působilo vedle zvýšení cen ropy a ropných produktů zejména oslabování koruny jak k dolaru, tak k euru.

- Směnné relace dosáhly hodnoty 99,7 %, přičemž nejvyšší byla tato hodnota u hotových průmyslových výrobků 100,8 %, naopak nejnižší u nerostných paliv 98,4 %. Směnné relace u strojů a dopravních prostředků dosáhly hodnoty 100,4 %.

Meziroční srovnání:
- Dovozní ceny se v srpnu opět zvýšily, i když pomaleji než v červenci. Vzrostly o 1,0 %, přičemž k nejvyššímu nárůstu došlo u nerostných paliv o 8,3 % (především plynu). Tento růst měl největší vliv (obdobně jako u meziměsíčního srovnání) na zvýšení celkového indexu dovozních cen. Nejvíce se snížily ceny potravin o 1,6 % (zejména ryb). Největší vliv na nižší tempo růstu dovozních cen v srpnu měl meziroční pokles cen strojů a dopravních prostředků o 0,7 % (hlavně kancelářských strojů a výpočetní techniky).

- Také u vývozu ceny zpomalily růst. V úhrnu byly vyšší o 2,1 % a nejvíce vzrostly u nerostných paliv o 9,7 % (hlavně plynu). Ceny strojů a dopravních prostředků se zvýšily o 2,1 % (především kancelářských strojů a výpočetní techniky) a měly, obdobně jako u meziměsíčního srovnání, největší vliv na zvýšení celkového indexu vývozních cen. Naopak pokles zaznamenaly zejména ceny chemikálií o 2,8 %.

- Směnné relace dosáhly hodnoty 101,1 %, přičemž z významnějších skupin byla tato hodnota nejvyšší u hotových průmyslových výrobků 104,1 % a u strojů a dopravních prostředků 102,8 %. Naopak nižší byla především u surovin 96,9 %.


Index světových cen ČSÚ 1)
Září 2003

Meziměsíčně:
- Světové ceny zahrnuté do indexu se v úhrnu snížily o 3,2 %, což bylo způsobeno především poklesem ceny ropy o 9,2 %. Tento vysoký pokles (především z důvodu vyšších zásob ropy a ropných produktů v USA, přičemž rozhodnutí OPEC o snížení kvót těžby ropy se v měsíčním cenovém průměru ještě příliš neprojevilo) spolu s mírným poklesem ceny zemního plynu o 0,2 % vedlo k poklesu úhrnného indexu sledovaných světových cen, i když ceny ostatních komodit či jejich agregací se zvýšily.

Meziročně:
- Světové ceny byly v úhrnu vyšší o 9,5 %, především z důvodu meziročního vzestupu cen zemního plynu o 28,7 %. Rostly i ceny ostatních sledovaných komodit, s výjimkou potravin (pokles v úhrnu o 9,0 %) a ropy (pokles o 5,4 %).

1) Světové ceny sledují aktuální ceny na komoditních burzách a v předstihu vypovídají o charakteru budoucího vývoje českých dovozních a vývozních cen průmyslových surovin a potravin.


Zdroj: ČSÚ



AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688