Cianews.cz (ČIA)
Přílohy  |  27.08.2003 10:09:01

V Česku vyroste obří zábavní park



Zatímco v západoevropských zemích je zábavních parků, které nejsou spojeny s nákupními centry nebo hypermarkety stovky, s výjimkou nově stavěných aquaparků dosud nejen v Česku, ale také na Slovensku, v Polsku a Maďarsku podobný park chybí. Podle dnešních Hospodářských novin existují dva projekty na výstavbu obřích zábavních center, a to jak v Česku, tak v dalších státech střední Evropy.

Prvním projektem je takzvaný Evropa park, který chtějí investoři postavit v blízkosti dálnice D1 mezi Měřínem a Velkou Bíteší v kraji Vysočina. Za dvě miliardy korun má zde vzniknout zábavní park zaměřený na jednotlivé země střední a východní Evropy. V parku na asi padesáti hektarech mají podle společnosti Promotion Factory, která projekt zpracovala pro investory, najít práci až dva tisíce lidí a ročně ho má navštívit minimálně 800 tisíc zájemců.

"Nyní se jedná o tom, ve které lokalitě přesně může park být, a poté začneme zpracovávat posouzení vlivu parku na životní prostředí nebo dopravní napojení na dálnici," uvedl šéf regionálního rozvoje kraje Vysočina Martin Černý. Investoři podle zástupců Promotion Factory nyní kromě výběru místa dávají dohromady akciovou společnost, která má park provozovat.

Evropa Park chce díky svému zaměření přilákat návštěvníky z celé střední Evropy, v tom ale park na Vysočině čeká tvrdá konkurence. Podobně je totiž na tom také další připravované zábavní centrum, jež chce dosud neznámý investor postavit buď v Bratislavě, nebo v Maďarsku či Rakousku a investovat do něj téměř 400 milionů eur. Slovenská metropole má výhodu své pozice mezi Maďarskem a Rakouskem, navíc je odtud dobré spojení i s Prahou.

Právě zahraniční turisté z těchto zemí by měli být spolu se Slováky hlavními návštěvníky parku. "Nechceme obyčejné kolotoče, ale zábavu s modernější technologií, restaurace a oddychovou zónu," uvedl zástupce župana Bratislavského kraje Milan Vaškor. Odborníci sice potvrzují, že ve střední a východní Evropě se dá nyní čekat velký zájem o budování zábavních parků, upozorňují ale zároveň na to, že u těchto parků je podnikání rizikovější než u klasických nákupních center doplněných zábavnou částí.

-joh-, -jh-





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688