Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  20.11.2002 10:04:27

Mlynář představí vedení nového ministerstva informatiky


PRAHA (ČIA) - Ředitele všech tří sekcí vznikajícího ministerstva informatiky dnes oficiálně představil ministr Vladimír Mlynář (US-DEU). V čele sekce telekomunikací bude Jaromír Šiška, sekci eGovernmentu povede Dana Bérová a sekci jednotné komunikační nfrastruktury veřejné správy Vladimír Šiška, dosavadní náměstek předsedy Úřadu pro veřejné informační systémy (ÚVIS). Již dříve Mlynář jmenoval svým náměstkem Michala Frankla. Vedoucím kanceláře ministra se stal Pavel Kolář.

Mezi nejaktuálnější úkoly nového ministerstva patří podle Mlynáře příprava novely telekomunikačního zákona. "Dlouho jsme diskutovali, zda je účelné připravit takzvanou krátkou novelu, nebo rovnou začít pracovat na zcela novém zákoně o elektronických komunikacích," připomněl Mlynář. Ministr patřil mezi zastánce nového zákona, protože nechce neustále měnit pravidla na trhu. "Obě plánované normy se však nepodařilo spojit kvůli potřebě urychleně vyřešit otázku takzvané poslední míle," uvedl Mlynář.

Novela, kterou v nejbližších týdnech projedná vláda, však bude oproti původním plánům řešit pouze tuto otázku. Věcný záměr novely kabinet schválil v polovině října. Další potřebné změny přinese až nový zákon, který chce Mlynář připravit do konce roku 2003.

Stát hodlá více než dosud uplatňovat v telekomunikacích tržní přístup, o čemž podle Mlynáře svědčí i jmenování Jaromíra Šišky. Ten má za sebou zkušenosti z firem Deloitte & Touche, Editel CZ a Software 602. "Stát už nebude napomáhat jednomu dominantnímu operátorovi. Podpoříme, aby vláda i regulátor vystupovali skutečně nezávisle," upřesnil ministr. Zároveň připomněl, že patří mezi zastánce privatizace Českého Telecomu, nikoliv však za každou cenu. Probíhající jednání s vítězem výběrového řízení - konsorciem firem Deutsche Bank a TDC - jsou podle něj velmi složitá, odmítl je ale blíže komentovat.

Mlynářův úřad vládě brzy předloží také zprávu o výsledku kontroly legálnosti užívání počítačových programů ve státní správě. "Materiál nyní předal ÚVIS do mezirezortního připomínkového řízení," uvedl ministr s tím, že bližší podrobnosti včas zveřejní. Mezi další priority ministerstva pro nejbližší měsíce patří slaďování telekomunikační a poštovní legislativy s normami Evropské unie.

Vznik ministerstva upravuje novela kompetenčního zákona, která již úspěšně prošla sněmovnou i senátem a čeká nyní jen na podpis prezidenta a vydání ve Sbírce zákonů. Oficiálně nový úřad vznikne od 1. ledna 2003. Ke stejnému datu začne také používat nové internetové stránky, pro které má už od srpna zaregistrovány domény www.micr.cz a www.ministerstvoinformatiky.cz.

Ministerstvo vznikne transformací ÚVIS, převedením oblasti telekomunikací a pošt z dosavadního ministerstva dopravy a spojů a převedením některých kompetencí v oblasti elektronického podpisu z dosavadního Úřadu pro ochranu osobních údajů.

-pk-,-ph-


! Sledujte přílohu !



! Spolupracujte se Zpravodajem při summitu NATO !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688