Věra Stárová (GfK-Praha)
Obchod a služby  |  27.05.2002 10:38:20

LAE-ČR-2002 - cesta k oslovení 381 tisíc


 Projekt LAE-ČR-2002 je druhým ročníkem periodického výzkumu čtenosti vymezené skupiny periodik v přesně definované cílové skupině osob s rozhodovacími pravomocemi a zároveň i analýzou této cílové skupiny.

Cílovou skupinou jsou osoby s rozhodovacími pravomocemi - ředitelé, vrcholoví manažeři, vedoucí řídící pracovníci, podnikatelé minimálně se 3 zaměstnanci, samostatně činní vyšší odborníci, kvalifikovaní zaměstnanci, řídící pracovníci ve státní správě.

STRUKTURA VZORKU

Cílem výzkumu je získat aktuální validní údaje pro plánování inzerce business-to-business v této cílové skupině. Předmětem výzkumu je mediální chování cílové osoby včetně využívání Internetu, její podíl na rozhodování při nákupu zboží a služeb, včetně telekomunikační techniky a technologie, investiční záměry firmy a vybrané ukazatele individuální spotřeby cílové osoby.

Při definování cílové skupiny jsme vycházeli z dlouholetých zkušeností s obdobnými projekty v zahraničí a našich zkušeností z výzkumu LAE-ČR-2000 a dalších výzkumů elit, které GfK Praha realizuje. Struktura cílové skupiny je obdobná složení vzorku výzkumu LAE v Německu. Zastoupení jednotlivých podskupin ve finálním vzorku vyšetřené populace odpovídá socioprofesní struktuře populace ČR.

Pro určení kvalifikovaného odhadu početního zastoupení jednotlivých skupin v cílové populaci bylo využito datových souborů příjmového mikrocensu, ročních datových souborů výzkumu MEDIA PROJEKT a údajů z pravidelného šetření pracovních sil ČSÚ. Vymezení základního souboru a jeho struktura byly zpracovány a nově aktualizovány ve spolupráci s pracovníky Sociologického ústavu AV ČR.

Aktualizace pro rok 2002 se opírala o dostupné údaje charakterizující vývoj zkoumaných cílových skupin od roku 2000, kdy byl realizován výzkum LAE-ČR-2000, do současnosti. Využito bylo pravidelných výběrových šetření pracovních sil (Pramen: ČSÚ Zaměstnanost a nezaměstnanost v České republice podle výsledků výběrového šetření pracovních sil 4. čtvrtletí 2001 a stejné starší souhrny).

Porovnáním vývoje v jednotlivých pěti cílových podskupinách byla stanovena celková velikost cílové skupiny osob s rozhodovacími pravomocemi na 381 tisíc, což představuje od roku 2000 snížení o cca 2,5 %. Toto číslo je výsledkem protichůdných trendů, ale vcelku je ho možno charakterizovat jako ukazatel zprostředkovaně odrážející probíhající restrukturalizaci společensko-ekonomické formace směrem k vyšší koncentraci a centralizaci.

Výsledky výzkumu vycházejí z 2 137 rozhovorů uskutečněných na základě kombinace stratifikovaného náhodného výběru a kvótního výběru. Velikost vzorku odpovídá oslovení 0,5 % cílové skupiny osob s rozhodovacími pravomocemi v ČR. Pro srovnání např. ve výzkumu LAE v Německu představuje velikost vzorku 0,6 % této cílové skupiny v německé populaci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688