Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.11.2017 11:50:27

Menšinová vláda v Německu? Možná, ale hodně komplikovaná varianta, říká politoložka


Před pár dny se zdálo, že jde jen o bláhový nápad, nyní ale nabírá debata o vytvoření menšinové vlády v Německu na síle. Je to východisko ze slepé uličky, do které zemi přivedl neúspěch jednání křesťanských demokratů, liberálů a Zelených na straně jedné a neochota sociálních demokratů podílet se na vzniku vlády na straně druhé? Realizace nápadu, který zní některým slibně, by se mohla v praxi ukázat jako zatraceně složitá, napsala agentura DPA.

Co nás učí zkušenosti jiných zemí?

"Existují pozitivní příklady, třeba ve skandinávských zemích, jsou tam ale významné rozdíly," říká berlínská politoložka Sabine Kroppová. Švédsko a Dánsko mají menšinové vlády desítky let. Řada věcí je tam ale jiná. Neexistuje v nich například dvoukomorový parlament jako v Německu, říká Kroppová. V Berlíně by bylo nutné mnohem více vyjednávat, neboť kromě menšinového postavení ve Spolkovém sněmu by se musel brát ohled i na (druhou komoru parlamentu) Spolkovou radu. Už nyní musí kancléřka Angela Merkelová pro 40 procent zákonů hledat podporu v komoře zastupující zájmy spolkových zemí, což znamená hledat podporu i u jiných stran, například Zelených.

Jak se dařilo menšinovým vládám ve spolkových zemích?

Ne až tak špatně. V Severním Porýní-Vestfálsku se nechala ministerská předsedkyně Hannelore Kraftová do roku 2012 dva roky tolerovat stranou Levice. V Sasku-Anhaltsku fungovala menšinová vláda pod vedením sociální demokracie s tichou podporou postkomunistické PDS ještě déle - v letech 1994 až 2002. Právě příklad z (metropole Saska-Anhaltska) Magdeburku ukazuje, že v takových vládách vznikají "skryté koaliční struktury", upozorňuje Kroppová. "Partneři, kteří vládu tolerují, mohou navíc situaci strategicky využít, aby uspokojili především vlastní klientelu," dodává politoložka.

Je menšinová vláda dobrá pro demokracii?

To není tak jisté. Někteří pozorovatelé si od takového řešení slibují oživení debaty, posílení role parlamentu. Slibují si více politické debaty a méně zákulisních dohod. Nastat ale může pravý opak. "Nutnost vyjednávat je (v případě existence menšinové vlády) určitě větší," myslí si Kroppová. Co by to znamenalo pro stát? "Byl by to experiment, jehož výsledek nechci předpovídat," dodává odbornice.

Profitovala by pravicově populistická AfD z takového řešení?

Je to dost možné. I příklady dalších zemí ukazují, jak se takovým stranám podařilo situace využít. "Pravicoví populisté dostali prostor," říká Kroppová. AfD by se podle ní čas od času snažila nabídnout se menšinové vládě jako koaliční partner, což by se Merkelové nehodilo. Pravděpodobně by posílily proudy na obou krajích politického spektra.

Jak dlouho taková vláda vydrží?

To se samozřejmě nedá předpovědět. Jisté ale je, že strany v Berlíně nechtějí o menšinové vládě uvažovat jako o trvalém řešení. Předčasné volby by se jejím prostřednictvím daly odložit, pokud s tím bude souhlasit prezident Frank-Walter Steinmeier, ale po roce či dvou by na ně stejně došlo. V tom případě ale zřejmě s novými tvářemi v čele stran, které by tak získaly především čas.

(Zdroj: ČTK)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688