Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie ve světě  |  20.11.2017 06:04:40

Shanghai Pharma kupuje čínský byznys americké Cardinal Health

Transakce pomůže Shanghai Pharma stát se třetím největším distributorem a největším importérem léků na čínském trhu. Tedy na druhém největším trhu světa.

Shanghai Pharmaceuticals Holding odsouhlasil nákup čínské pobočky americké společnosti Cardinal Health. Podle agentury Reuters za ni dá 557 milionů dolarů (přes 12 miliard korun). Obchod posune Shanghai Pharma na čelo pelotonu distributorů léků na čínském trhu, zatímco dnes je až třetí v pořadí. A stane se také největším dovozcem tohoto artiklu do říše středu.

I po započtení závazků, které čínská pobočka Cardinal Health má, získává Shanghai Pharmaceuticals čistou tržní hodnotu ve výši 1,2 miliardy dolarů (více než 26 miliard korun). Tato suma přesahuje patnáctinásobek provozního zisku, který Cardinal Health vytvořila za minulý rok. Pro srovnání: Shanghai Pharma, za kterou stojí vláda, se na burze obchoduje za jedenáctinásobek provozního zisku.

Kdo uteče (z Číny), vyhraje

Cardinal Health se rozhodla svůj čínský byznys prodat letos v červenci, protože se začala obávat, že tamní reformy distribuce léků budou mít na společnost negativní ekonomické dopady. Nabídka k prodeji okamžitě způsobila zájem ze strany čínských vládou podporovaných farmaceutických firem, ale také soukromých investičních společností. Původně se ale odhadovalo, že by prodejní cena mohla dosáhnout až 1,5 miliardy dolarů (32,5 miliardy korun).

„Šlo o velice zajímavou nabídku, o kterou na trhu narazíte jen zřídka,“ řekl agentuře Reuters David Liu, šéf oddělení fúzí a akvizic v Shanghai Pharma. Kromě této společnosti bylo ve hře rovněž konsorcium vedené managementem čínské pobočky Cardinal Health a americká investiční společnost Warburg Pincus. Jenže neuspěly a nikdo ze zástupců uvedených subjektů nechtěl výsledek obchodu komentovat.

Peking letos v lednu zavedl systém, který chce zcelit fragmentovaný řetězec distribuce léků. Zatím jen ve zkušebním režimu. Ostrý provoz má být spuštěn v příštím roce. Systém je založen na tom, že výrobci léků mohou spolupracovat pouze s jediným distributorem, který léky, zdravotnické zařízení a další příslušenství dodává přímo do nemocnic. Čínská vláda si od opatření slibuje hladší a rychlejší proces rozdělování léčiv a snížení distribučních marží a zlevnění zdravotnických výrobků.

Čínská pobočka Cardinal Health je momentálně osmým největším distributorem léků v zemi. Provozuje čtrnáct divizí, které svou produkci prodávají přímo a sedmnáct distribučních center, která pokrývají 322 měst a na 11 tisíc zdravotnických zařízení.

V uplynulém roce vygenerovala příjmy v objemu 3,85 miliardy dolarů (83,5 miliardy korun), což představuje meziroční zvýšení o téměř třináct procent. Vedení společnosti Shanghai Pharma agentuře Reuters potvrdilo, že v souvislosti s akvizicí plánuje rozšířit svou maloobchodní síť o tři tisíce prodejen a v příštích pěti letech dokonce o pět tisíc.

Prodává i kupuje

Americká společnost sídlící v Dublinu ve státě Ohio oznámila svůj záměr prodat čínskou pobočku jen deset dní před dokončením jiného velkého obchodu. Tentokrát se ale nejedná o prodej, nýbrž nákup. Cardinal Health v souladu se strategií akvírovala část irské společnosti Medtronic zabývající se péčí o pacienty trpící hlubokou žilní trombózou a nedostatečnou výživou. Cardinal Healt tak získá byznys, který generuje tržby v objemu přes šest miliard dolarů (více než 132 miliard korun) ročně.

Obchod je financovaný částečně pomocí emise nezajištěných směnek, částečně v hotovosti. „Díky této akvizici budeme schopni našim zákazníkům nabídnout širší portfolio našich produktů, které zahrnují i dobře známé značky, jež doplňují náš stávající sortiment,“ komentoval plány letos na jaře George Barrett, výkonný ředitel Cardinal Health.

Konec sázky na obry

Strategii, podle které se Cardinal Health nechce spoléhat pouze na velké klienty, představil George Barrett před třemi lety v srpnu. Tehdy připadalo celých 42 procent z více než devadesátimiliardových ročních tržeb (skoro dva biliony korun) na pět odběratelů. Ještě v roce 2010 dosahoval tento podíl bezmála 57 procent.

Cardinal Health patří mezi 500 největších amerických společností podle časopisu Fortune. Zabývá se výrobou distribucí farmaceutických a jiných zdravotnických produktů a dodává je na více než 100 tisíc míst po celém světě a více než třem čtvrtinám nemocnicUSA. Společnost také vyrábí chirurgické potřeby, jako sterilní gumové rukavice či jiné příslušenství potřebné při operacích, a provozuje největší národní síť radiologických pracovišť.

Společnost byla založena v roce 1971, její roční obrat přesahuje 130 miliard dolarů (2,8 bilionu korun) a spravuje aktiva v hodnotě přes 40 miliard dolarů (skoro 870 miliard korun). Po celém světě zaměstnává více než 40 tisíc lidí.

-usi-

Vyšlo na Zdravotnickýdeník.cz

Příspěvek Shanghai Pharma kupuje čínský byznys americké Cardinal Health pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688