Research (W4T.CZ)
Akcie v ČR  |  18.11.2017 09:03:38

MONETA v hledáčku Société Générale? Francouzi nakoupili již 1% akcií


Mateřská společnost Komerční banky francouzská Société Générale kapitálově vstoupila do další domácí banky - MONETA Money Bank.

Société Générale dlouhodobě disponuje v Komerční bance majoritním podílem 60,4 %. Regulatorní hlášení v posledních dnech nově poodkrylo, že také nakupuje podíl v MONETA Money Bank (dále jen MONETA). K 3. listopadu Société Générale překročila hranici 1 %, resp. vlastnila podíl 1,04 %. Proč francouzská banka kapitálově vstoupila do banky MONETA, nebylo zveřejněno.

Analytik Jiří Zendulka k tomu říká: „MONETA je z hlediska klientů čtvrtá největší domácí banka právě hned po Komerční bance. Akcionářská struktura v MONETĚ je stále velmi roztříštěná a dává tak možným strategickým zájemcům o banku značný potenciál. Zda však má Société Générale výraznější zájem o banku, můžeme jen spekulovat. Případné ovládnutí MONETY by z hlediska hospodářské soutěže zřejmě nemuselo být výrazným problémem. Jedničkou by stále zůstala Česká spořitelna ze skupiny ERSTE, Société Générale by posílila svou pozici, resp. nově by se vlastně vyrovnávala v ČR KBC, resp. její ČSOB. Nicméně nejspíše se ze strany Société Générale bude jednat jen o portfoliovou investici.“

Vlastněných přes 5,29 milionu akcií MONETA ze strany Société Générale lze aktuálně ocenit na téměř 414 milionů korun, když titul v pondělí na pražské burze uzavřel na 78,20 korun.

Vývoj akcií MONETA za poslední rok

MONETA graf vývoje na BCPP

Další noví akcionáři banky MONETA

Za posledních zhruba šest týdnů se mezi více než 1 % akcionáři objevily také dvě významné americké bankovní skupiny. Podíl 1,05 % reportovala Bank of America. Na 1,49 % pak nahlásila The Bank of New York Mellon. Získaný podíl v bance MONETA nicméně v obou případech vlastnicky začíná v dceřiných společnostech bank a lze je tak dle všeho považovat za portfoliovou investici.

Zmínit závěrem lze, že své dřívější akcionářské podíly v bance MONETA v posledních týdnech naopak redukovali jiní významní akcionáři. Zmínit lze například Goldman Sachs, která snížila podíl z 2,62 % na 2,28 %, výraznější prodeje realizovala skupina Fidelity. Její podíl se dříve vyšplhal až na 3,69 %, postupně došlo ke snižování až na posledy reportovaných 0,87 %.

 

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688