Radek Stolář
(Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  13.11.2017 09:15:13

Technologický projekt pro včelaře fungující na síti Sigfox zvítězil v soutěži IDC IoT Awards

Společnost Softech zvítězila se svým projektem ProBee v soutěži IDC IoT Awards. Služba fungující na síti Sigfox je určena včelařům. Pomocí kombinovatelné sady senzorů poskytuje kompletní informace o stavu včelstva. Úly chrání i proti škůdcům nebo odcizení.

ProBee je komplexní monitorovací systém, který pomocí senzorů zvuku, teploty, otřesů, GPS modulu, váhy a kamery dokáže přes síť Sigfox poskytovat veškeré potřebné údaje o životě včelstva a stavu úlu. Teplotní a zvukové senzory dokážou například určit, v jaké životní fázi včelstvo je, zdali a v jaké míře je v úlu včelí plod, nebo zda vůbec má včelstvo kladoucí a zdravou matku. Z rozdílných zvukových projevů včelstva je možné odvodit i přítomnost nákazy. Úlovou váhou se dá hlídat nejen množství medové snůšky ale i množství zásob, které je v úlu pro včely na zimu. Kamera pak poskytuje včelařům vizuální kontakt ať už z důvodů kontroly aktivity včelstva, nebo jeho ochrany proti škůdcům a odcizení.

Softech umožňuje zájemcům “poskládat” si službu podle vlastního uvážení a jednotlivé senzory poskytuje samostatně. Každý uživatel si tak může rozhodnout, které informace bude dostávat. Služba obsahuje i aplikaci elektronické evidence práce se včelstvy, ve které si včelaři mohou vést veškeré záznamy.

Majitel společnosti Softech Pavel Mach ke službě říká: Technologie Sigfox se pro účely ProBee hodila hned z několika důvodů. Jednak kvůli dlouhé výdrži koncových senzorů na bateriích - není nutné úly často zvedat nebo rozebírat kvůli výměně baterií, nebo kontrole funkčnosti. Za druhé kvůli celorepublikovému pokrytí - pro kočovné včelaře není potřeba na novém místě zřizovat nějakou lokální stanici pro připojení.”

“Softech je typickým příkladem, kdy se pomocí jednoduché technologie dá dosáhnout velmi významného pokroku. Pomocí služby ProBee totiž získají včelaři řadu podstatných informací, které jim pomohou v péči o včelstva a zásadně tak sníží časovou i finanční náročnost této činnosti. Jsme rádi, že jsme jako mentor pro technologii Sigfox mohli stát u zrodu tohoto projektu. Jako včelař jsem rád, že včelaři drží krok s moderními technologiemi.” dodává Václav Veselý, Head of Sales v SimpleCell.

 

Zdroj: Ondřej Tengler

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688