Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  18.04.2017 06:00:46

Jak by se změnil trestní zákoník? Poslanci navrhli zákaz řízení auta a letadla pachatelům zločinů pod vlivem drog a alkoholu

Možnost, aby soudce mohl uložit zákaz řízení auta a letadla pachatelům zločinů pod vlivem alkoholu nebo drog, navrhují čtyři poslanci z ČSSD. Zákaz by se týkal i zločinů, které přímo nesouvisejí s řízením vozidla nebo letadla – například drogové trestné činnosti. Je-li možné odebírat řidičské průkazy neplatičům alimentů, je to podle poslanců legitimní i dalších zločinů nesouvisejících s řízením.

Nově by soud mohl uložit zákaz řízení až deset let, jestliže se pachatel činu dopustil pod vlivem drog nebo alkoholu, a to přesto, že se zločinec nedopustil trestného činu v souvislosti s řízením.

Až doposud mohou soudy navrhnout pachatelům zločinů zákaz činnosti pouze potud, pokud byl zločin spáchá přímo v souvislosti s touto činností.  Zákaz řízení se v rámci trestního řízení ukládá pouze v souvislosti s řízením stejně jako se například zákaz členství ve statutárních orgánech ukládá pouze členům těchto orgánů. Podle poslanců soud nemá možnost uložit zákaz jiné činnosti, a to ani v případě, kdy je zjevné, že pachatel je nezodpovědný člověk, alkoholik nebo narkoman, který je ohrožením celé společnosti, vysvětlují v důvodové zprávě svůj úmysl změnit trestní zákon a umožnit soudcům vydávat zákazy řízení aut a letadel za nových podmínek. V návrhu je uvedena účinnost od 1. dubna 2018.

Zákaz řízení pachateli znásilnění nebo vloupání?

Jako příklad uvádí poslanci pachatele opakovaných drogových trestných činů, kterému stále zůstává řidičský nebo pilotní průkaz. „Je účelné v takovém případě chránit společnost a umožnit soudu, aby uložil zákaz řízení například motorových vozidel, pokud soud zjistí, že daný pachatel má řidičské oprávnění a může tedy též řídit vozidla či dokonce pilotovat letadlo pod vlivem drog. Je evidentní, že následky takového jednání mohou být velmi nebezpečné,“ uvádějí v důvodové zprávě navrhující poslanci Jeroným Tejc, Roman Váňa, Jiří Petrůj a Jiří Koskuba. Zákaz řízení lodí návrh neobsahuje.

Podle poslanců je cesta prostřednictvím správního řízení neefektivní a rovněž by mohla být vnímána jako další trest, což je v rozporu se zásadou ne bis idem. Proto navrhují změnu trestního řádu, kam by do §73 přibyla věta, nikoli ukládající, ale umožňující soudci v rámci uložení trestu rozhodnout o zákazu uvedených činností. „Soud tak bude moci s ohledem na osobu obžalovaného zvážit, zda daný trest uloží. Tedy umožňuje se soudcovská individualizace trestu,“ uvádí navrhovatelé v důvodové zprávě. Bylo by tedy jen na úvaze soudce, zda uloží zákaz řízení auta nebo letadla pachateli vloupání pod vlivem nebo třeba znásilnění.

Společnost už přijala zákaz řízení pro neplatiče

Jak dále poslanci ve zprávě uvádějí,  návrh nijak nezatěžuje trestní řízení, neboť informace, zda je někdo držitelem průkazu, je snadno zjistitelná. Navíc společnost akceptovala odebírání řidičských průkazů těm, kteří neplatí alimenty, takže není důvod, aby tento institut nebyl rozšířen na pachatele dalších a často mnohem horších zločinů: „Pokud již zákon umožnil dopad neplacení výživného na oprávnění řídit automobil dle § 71a exekučního řádu č. 120/2001 Sb., je akceptovatelná společenská důvodnost a legitimita navrhované úpravy trestu zákazu činnosti,“ zdůvodňují svůj záměr v důvodové zprávě.

Poté v rámci důvodové zprávě vyvracejí poslanci protiargument, o něm jsou zřejmě přesvědčeni, že v rámci debaty může padnout: „Lze jistě namítat, že jsou další činnosti, které by takto mohly být zapovězeny, což je pravda. Nicméně návrh vychází z minimalistické verze, která je obvykle vhodná při užití trestní represe, a cílí na motorová vozidla, jako nejvíce rozšířený dopravní prostředek, a také na letadla v souvislosti s nárůstem soukromých malých letadel,“ uvádějí poslanci.

Podle nich velké letecké společnosti mají značné možnosti  – časté zdravotní prohlídky, jak prověřit, že jejich piloti neužívají drogy, ale u malých pilotů malých soukromých letadel je to horší, byť pád takového letadla může způsobit značné škody a ohrozit životy lidí na zemi.

Pokud bude návrh schválen, měl by nově Trestní zákon vypadat takto:

Paragraf 73 Zákaz činnosti

(1) Soud může uložit trest zákazu činnosti na jeden rok až deset let, dopustil-li se pachatel trestného činu v souvislosti s touto činností. Soud může uložit trest zákazu činnosti řízení motorového vozidla nebo letadla, i pokud se pachatel trestného činu nedopustil v souvislosti s touto činností, jestliže trestný čin spáchal pod vlivem omamné nebo psychotropní látky.

(2) Trest zákazu činnosti jako trest samostatný může soud uložit pouze v případě, že trestní zákon uložení tohoto trestu za spáchaný trestný čin dovoluje a jestliže vzhledem k povaze a závažnosti spáchaného trestného činu a osobě a poměrům pachatele uložení jiného trestu není třeba.

(3) Trest zákazu činnosti spočívá v tom, že se odsouzenému po dobu výkonu tohoto trestu zakazuje výkon určitého zaměstnání, povolání nebo funkce nebo takové činnosti, ke které je třeba zvláštního povolení, nebo jejíž výkon upravuje jiný právní předpis.

Irena Válová


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688