Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.12.2016 13:16:15

Irsko se postavilo EU: Apple? Terč kvůli úspěchu a pohodlný cíl

Irsko obvinilo Evropskou komisi, že v otázce daní pro americkou společnost Apple překročila své pravomoci a zasáhla do národní suverenity členské země. V kauze danění Applu v zemi neustoupí. Nakonec: nejde prý zase tolik o daně, jako o pohodlný a mediálně známý cíl.

Dublin reaguje na srpnové rozhodnutí, v němž komise uvedla, že Irsko firmu Apple řadu let daňově zvýhodňovalo. Podle dnešního sdělení agentury Reuters to vyplývá z právních argumentů, které Irsko a Apple předložily jako základ pro své odvolání. Irsko v nich také tvrdí, že EK své rozhodnutí dostatečně nezdůvodnila.

Apple, který se tento týden plánuje odvolat vůči rozhodnutí Evropské komise o nedoplatku na daních ve výši 13 miliard eur, splatných vůči Irsku. Apple argumentuje, že si jej orgán pro ochranu hospodářské soutěže vybral jako cvičný terč a jejich analýza daňových a korporátních zákonů není správná. Z pohledu Komise se jedná o krok směrem k vymýcení daňových rájů v Evropě,“ shrnuje analytik Patria Finance Ján Hladký.

Apple měl s irskou vládou uzavřenou dohodu, díky které platil výrazně nižší daně. Evropská komise koncem srpna rozhodla, že dohoda je neoprávněnou státní pomocí a nařídila Applu doplatit na daních do irské státní pokladny právě 13 miliard eur, v přepočtu přes 350 miliard korun, plus úroky. Irsko ale tvrdí, že daňové otázky jsou v kompetenci jednotlivých členských zemí, nikoli v kompetenci EK.

Irská vláda i společnost Apple již v září oznámily, že se proti verdiktu odvolají. Nyní sdělily právní argumenty, na nichž své odvolání chtějí postavit. Irsko uvedlo, že se zacházení se společností Apple neodchýlilo od normálního zdanění. EK také podle Dublinu nadhodnotila úroveň zisků dceřiných firem Apple Sales International a Apple Operations Europe.

Apple podle svého hlavního právního zástupce Bruce Sewella hodlá tento týden odvolání proti rozhodnutí Evropské komise předložit Tribunálu Soudního dvora Evropské unie, který je druhým nejvyšším soudem EU.

"Největší plátce daní na světě"

Sewell v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že Apple se stal terčem Evropské komise kvůli svému úspěchu. "Apple je pohodlný cíl, protože se o něm hodně píše v médiích," řekl. Prohlásil také, že Apple se nemůže podřídit nařízení Evropské komise, protože Irsko by tím pádem porušilo své vlastní daňové zákony.

"Jsme největším plátcem daní na světě a všechny daně jsme platili i v Irsku," uvedl v rozhovoru s německým listem Die Welt finanční ředitel Applu Luca Maestri. "To, co zde Evropská komise provádí, je ostudou pro Evropany," dodal. Generální ředitel Applu Tim Cook rozhodnutí komise již dříve označil za "politickou hovadinu" a snahu přesunout do Evropy daně, které by měly být placeny v USA.

Kvůli nízkým daním získalo Irsko pověst daňového ráje, to se však stalo kontroverzním tématem v době po vypuknutí úvěrové krize, kdy zemi kvůli hrozícímu státnímu bankrotu musela poskytnout pomoc Evropská unie. Irsko se ale snaží nízké daně zachovat, protože jimi láká zahraniční investice, díky nimž má podle Reuters práci asi deset procent obyvatel.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, Reuters)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688