Vlada.cz (Vláda)
Ze světa  |  09.12.2016 14:18:05

K Mezinárodnímu dni boje proti korupci

Již po 13 let je 9. prosinec dnem Mezinárodního boje proti korupci. Tímto dnem si připomínáme výročí mezinárodní Úmluvy proti korupci Organizace spojených národů. Česká republika se k této úmluvě připojila v roce 2005, oficiálně byla ratifikována 29. listopadu 2013.

Cílem Mezinárodního dne boje s korupcí je především zvýšit povědomí veřejnosti o fenoménu korupce a nástrojích, díky kterým je možné s korupcí bojovat.  Současná vláda České republiky vnímá oblast boje s korupcí jako jednu ze svých priorit. Ministrem, který je na vládní úrovni odpovědný za tuto agendu, je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu JUDr. Jan Chvojka.

Hlavním dokumentem vlády vztahující se protikorupční oblasti je Vládní koncepce boje s korupcí na léta 20152017 (dále jen „Koncepce“). V rámci Koncepce je zaměřena pozornost především na oblasti veřejné správy s důrazem na státní správu. Pro jednodušší orientaci v plánovaných opatřeních byly vytvořeny čtyři prioritní oblasti:

  • výkonná a nezávislá exekutiva,
  • transparentnost a otevřený přístup k informacím,
  • hospodárné nakládání s majetkem státu,
  • rozvoj občanské společnosti.

Hlavním nástrojem boje s korupcí jsou jednoleté akční plány, které rozvíjejí základní teze obsažené v Koncepci. V rámci akčních plánů jsou obsaženy konkrétní úkoly a opatření legislativní i nelegislativní povahy na konkrétní jednoleté období.  V letech 2015 a 2016 Česká republika stanovené úkoly úspěšně naplňovala. V této době byl například schválen zákon o státní službě, zákon o zadávání veřejných zakázek, zákony upravující financování politických stran a jejich volebních kampaních. Dále lze zmínit například zákon o registru smluv či řadu dalších nelegislativních opatření a navazujících strategií.

Úspěšná vládní politika se také projevuje na mezinárodním hodnocení České republiky. Důkazem je například výrazné vylepšení výsledkůindexu CPI (Index vnímání korupce, Corruption Perceptions Index), který je každoročně sestavován Transparency International.  V roce 2015 se Česká republika umístila na 37. místě, což znamenalo posun o 16 příček vzhůru. Prozatím posledním z úspěchů této vlády bylo schválení nového zákona o střetu zájmů dne 29. listopadu 2016.

Poslední z jednoletých akčních plánů této vlády bude Akční plán boje s korupcí na rok 2017, který bude vládou schválen v průběhu měsíce prosince 2016. Vzhledem k tomu, že se jedná o poslední z akčních plánů současné vlády, bude v nadcházejícím roce soustředěna pozornost především na dokončení legislativního procesu u již započatých legislativních úkolů, případně stanovení nelegislativních úkolů krátkodobějšího charakteru.

Open Government Partnership, OGP)
S Koncepcí i akčními plány souvisí také iniciativa Partnerství pro otevřené vládnutí (Open Government Partnership, OGP). Česká republika k této iniciativě přistoupila v roce 2011
Cílem OGP je především podpora otevřenosti, transparentnosti, boje s korupcí a zvýšení občanské angažovanosti. Česká republika v tomto roce schválila již třetí koncepční dokument vůči této iniciativě a úspěšně naplňuje závazky v nich stanovené. Právě v těchto dnech také probíhá mezinárodní Summit OGP v Paříži, kde má Česká republika své zastoupení.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688