Radek Stolář
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  15.11.2016 13:47:16

Tisíce podnikatelů nestihnou EET. Budou sankce?

Pokud můžeme soudit na základě konkrétních zkušeností, je dost pravděpodobné, že termín pro nástup I. fáze EET nestihne celá řada podnikatelů či firem. Doba potřebná k vystavení potřebných certifikátů se liší podle místa působiště konkrétního finančního úřadu. Někde lze vše vyřešit při osobní návštěvě na počkání. Při použití elektronického formuláře na portálu daňové správy by měly údaje dorazit do 3 dnů, ale je k tomu nutná datová schránka. Objevují se ale také hlasy, podle kterých trvalo vystavení certifikátů až měsíc. Jisté je, že se s blížícím 1. prosincem a následně s termínem druhé vlny se bude nápor zvětšovat. Lze si jen těžko představit, že finanční úřady budou mít kapacitu na to, aby vyhověly všem, kdo budou podklady pro EET chtít vyřídit osobně na poslední chvíli.

Pokud si daňový poplatník před termínem "své vlny" stihne alespoň zažádat o přístupové údaje do webové aplikace EET, měla by být dle našeho názoru hrozba sankcí minimální. Daňová správa by těžko obhájila přiměřenost uložení sankcí v situaci, kdy lidé nemohou aplikovat EET , protože čekají na své přihlašovací údaje. Zákon ostatně ani výslovně neuvádí, že musí být žádost o přístupové údaje podána s dostatečně velkým předstihem .

Toleranci přitom nebude vyžadovat jen včasný vstup do systému EET, ale také počáteční potíže s ovládáním nejrůznějších zařízení, které si kvůli tomu lidé pořídili. Technické problémy i problémy s nezkušenou obsluhou mohou nastat u pokladen, tiskáren, ale také u internetového připojení. A to nehovoříme o možnosti, že celá platforma zřízená finanční správou nebude fungovat tak spolehlivě, jak je nyní slibováno. Existuje tedy příliš mnoho věcí, které se mohou "pokazit". Parkinsonovy zákony hovoří jasně.

Podle našeho názoru tedy nejspíš finanční správě nezbude jiná možnost, než aby byla nějaká úvodní tolerance nastavena. Tím spíše, že se blíží volby. Ostatně deklarované cíle EET jsou dlouhodobé. Pro finanční správu je z praktického pohledu málo podstatné, jestli někdo začne o něco později, než by měl. Na rozdíl od kontrolního hlášení tady nebude probíhat žádné párování údajů od více respondentů, takže individuální prohřešky nemohou narušit samotný systém EET.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688