Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.10.2016 18:03:46

Týden práce a pak to přijde

První týden v měsíci je tradičně týdnem práce, protože jeho pátky přináší čerstvá data z amerického trhu práce. Tedy z trhu, který je z hlediska dalšího vývoje americké monetární politiky faktorem číslo jedna. Základní nastavení je poměrně jednoduché: Nezaměstnanost se po dlouhodobém poklesu z hodně vysokých hodnot stabilizovala kolem 5 %. Jejímu dalšímu poklesu do přehřívajících se hodnot (zatím) brání zvyšující se nabídka trhu práce – rostoucí míra participace (jednoduše řečeno, zvyšující se počet prácechtivých a práci hledajících lidí). Otázka tedy zní: Jak moc může ještě míra participace růst, bránit přehřívání amerického trhu práce a tudíž i (prudšímu) zvyšování sazeb?

Před časem jsem tu prezentoval pokusy některých významných bank o kvantifikaci toho, jak moc participace v prvních pokrizových letech klesla kvůli cyklickým a kvůli strukturálním faktorům. Pokud by rozhodující roli hrály ty první, současné zvyšování participace by mohlo trvat ještě znatelně déle. A naopak, pokud by tehdy participace klesala zejména kvůli strukturálním (nevratným) změnám v ekonomice, současný růst participace by byl jen krátkodobým jevem. Zlepšující se ekonomická situace by totiž na trh moc nových lidí už nelákala. Zmíněné pokusy nám ale moc nepomohly – jejich závěr byl sice takový, že „cyklické zdroje“ už byly vyčerpány, ovšem velká část předchozího poklesu participace byla nevysvětlena a tudíž může mít jak cyklickou, tak strukturální povahu.

Nyní se o něco podobného pokusila Commerzbank. Výsledkem je následující graf, který ukazuje skutečný vývoj participace v USA a vývoj modelovaný (žlutě), který bere do úvahy demografické změny v USA. Jinak řečeno, žlutá křivka ukazuje, jak by se participace vyvíjela na základě jednoho z nejvýznamnějších strukturálních faktorů:


Z grafu vidíme mohutný pokles míry participace začínající zhruba v roce 2007, ovšem žlutá křivka ukazuje, že k němu z velké části dochází právě kvůli demografickému vývoji. Pokud se nyní participace zvedá, jde v logice této úvahy o uzavírání „cyklické“ mezery mezi žlutou a černou křivkou. Podle grafu by ještě nějaký prostor pro další zvýšení míry participace měl existovat, ale černá křivka by se při zachování nového trendu měla relativně rychle protnout se žlutou. „Rezervytrhu práce pak budou vyčerpány, ekonomika se začne přehřívat.

Fed by samozřejmě začal razantněji utahovat ještě před znatelným přehříváním a celý výše popsaný příběh a scénář je tedy v podstatě argumentem pro relativně rychlý nástup monetární normalizace. Jaké jsou argumenty proti ní? Krátce je lze shrnout pod dnes již často používaný výraz „asymetričnost rizik“. Jsme totiž ve stavu, kdy rizika spojená s příliš pozdním utažením jsou pravděpodobně znatelně nižší než rizika spojený s utažením unáhleným. V USA a řadě dalších vyspělých ekonomik je totiž pravděpodobně jednodušší uhasit vyšší inflaci, než se vypořádat s deflací. Jistotu máme pak podle zkušeností předchozích měsíců a let jen jednu: Jednoznačné nebudou nikdy ani argumenty pro, ani proti další normalizaci sazeb a tento týden na tom pravděpodobně nic nezmění.

Rychle se ale blížíme bodu, který bude možná mnohem důležitější než vývoj na americkém trhu práce. Dosavadní cestu k němu a současnou pozici ukazuje druhý graf s pravděpodobnostmi zvolení obou kandidátů na amerického prezidenta:



Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 14:40  Reálné osobní výdaje na 0,5 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688