Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.10.2016 14:46:42

Jak Fed dělá z dobrých zpráv špatné


Díky technologickému pokroku je možná levnější těžba ropy a zemního plynu. Robotika nám umožňuje zvyšovat objem výroby a zároveň omezit počet zaměstnanců. Čína oznámila, že hodlá postavit více oceláren. V principu by všechno z toho mělo působit na snižování inflace. Více kapacit na výrobu oceli by mělo tlačit dolů její ceny. Více těžby ropy a zemního plynu by mělo mít stejný dopad na jejich ceny. Robotika by pak měla snižovat jak mzdy, tak prodejní ceny ve výrobních závodech. 

Mělo by tedy jít o velmi dobré zprávy, které znamenají, že minimálně ve střednědobém období bude inflace nižší. Fed by tedy měl být v takovém prostředí schopen vytvořit vyšší zaměstnanost bez toho, aby ohrozil svůj inflační cíl ve výši 2 %. Ve světě centrálních bankéřů by dokonce nemělo být lepších informací, než jsou ty zmíněné v úvodu. Podle mého mínění to ale Fed v současné době takto nevnímá. Proč?

Pokud by Fed chtěl zvýšit zaměstnanost, musel by držet sazby nízko po delší dobu, než původně plánoval. Nebo by mohl začít s dalším programem nákupu aktiv. Mně se ale zdá, že z nějakého důvodu by s tím velmi váhal. Fed totiž utahuje svou politiku od května 2013, když Ben Bernanke ohlásil záměr omezovat nákupy aktiv. Činí tak i přesto, že inflační tlaky jsou stále utlumené, inflační očekávání se nacházejí blízko historických minim a zaměstnanost lidí v nejproduktivnějším věku se stále pohybuje pod úrovněmi z roku 2007. Fed se zoufale snaží o normalizaci monetární politiky, a to znamená, že chce sazby zvedat na úroveň, která byla v minulosti běžná. 

Cílem Fedu tak je normalizace a ne inflace ve výši 2 %. Dobré zprávy se následně ovšem stávají zprávami špatnými. Pokud výše uvedené faktory nedoprovází další uvolnění monetární politiky, dojde k dalšímu snížení inflace. Lidé tak budou ještě více váhat se svými výdaji – proč si něco kupovat hned, když ceny nerostou? Ve výsledku tak dojde k ještě většímu útlumu ekonomiky

Zdá se, že centrální banky po celém světě nechtějí či nejsou schopny uvolnit monetární politiku tak, aby efektivně čelila dezinflačním šokům. Jenže pak pravděpodobně míříme k tomu, že lidé budou technologický pokrok a investice do dalších výrobních kapacit vnímat negativně, protože je budou považovat za hrozbu prosperitě. To by ale nebyl právě nejšťastnější výsledek

Autorem je bývalý člen měnového výboru Fedu Narayana Kocherlakota.

Zdroj: Bloomberg


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688