Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.10.2016 17:38:44

Summary: easyJet, Wal-Mart Stores a Twitter/salesforce.com

Evropa:

Klesající libra, bezpečnostní problémy v Evropě a série stávek ve Francii způsobují vrásky aerolinkám easyJet. Management odhaduje pro FY2016 zisk před zdaněním na úrovni 490 – 495 mil. GBP oproti 687 mil. GBP za FY2015. Dle tržního konsensu měl zisk před zdaněním činit 516 mil. GBP. V každém případě to znamená první pokles ziskovosti od roku 2009. Stávky a bezpečnostní problémy způsobují pokles poptávky po letecké přepravě a snižují tedy tržby, které se pro tento rok odhadují na 4,66 mld. GBP (4,68 mld. GBP za FY2015). Tyto faktory ubraly ze zisku před zdaněním odhadem 145 mil. GBP. Klesající libra pro změnu útočí na nákladovou stranu výkazu zisků a ztrát tím, že zvyšuje cenu benzínu, který představuje třetinu nákladů a je zafixovaný v dolarech a zvyšuje ostatní nákladové položky, které jsou denominovány v EUR. Tento týden se navíc s budoucím Brexitem připomněla britská premiérka Theresa Mayová, která jej v podstatě stanovila na začátek roku 2019. Akcie easyJet dnes klesají o 6,5 % pod 940 GBp s cílovou cenou 1134 GBp.

USA:

Odhady pro FY2017 dnes upravil také obchodní řetězec Wal-Mart Stores. Vedení snížilo výhledy zisku, který by měl po přepočtu na akcii (Earnings per Share) dosáhnout 4,15 - 4,35 USD, což je stejný odhad jako pro FY2016. Důvodem jsou vyšší náklady. Akvizicí startupu Jet.com (e-commerce) za 3,3 mld. USD Wal-Mart aktivně bojuje s konkurencí v podobě internetových obchodů. Dále plánuje investovat do svých digitálních operací více než 1 mld. USD. Náklady také zvyšuje vyšší minimální mzda, která stoupla na 10 USD na hodinu a která Wal-Mart přijde na dodatečných 1,5 mld. USD. Řetězec dále snižuje plánovaný počet nově otevřených prodejen ze 130 v roce 2016 na 55 v roce 2017. Výše kapitálových výdajů zůstala beze změn na úrovni 11 mld. USD. Strana tržeb se také neobešla beze změn. Výhled růstu tržeb pro rok 2018 se posunul z 5 % - 10 % ke spodní hranici 5 %. Wal-Mart má před sebou náročné období, jelikož se musí poprat s rostoucím podílem německého diskontu Albi (a plánovaným vstupem Lidl), změnami spotřebního chování a také s konkurenčně náročným prostředím ve Velké Británii. V návaznosti na tyto úpravy akcie Wal-Mart Stores klesají o 3 % na 69,5 USD s cílovou cenou 76,3 USD.

Po včerejším skokovém posílení dnes Twitter pro změnu „skočil z útesu“. Stalo se tak v návaznosti na článek technologického serveru Recode. Dle nepotvrzených zpráv totiž tři ze čtyř hlavních zájemců o akvizici – Alphabet (Google), Disney a Apple – od transakce buď odstupují, nebo o ni nikdy ani zájem neměli, čímž by ve hře zůstával poslední zájemce, salesforce.com. To ve výsledku znamená, že by nedošlo k tzv. „bidding wars“, kdy se jednotliví zájemci předbíhají v nabídkách a cenu tak vytlačí vzhůru. Zprávy ale nepotvrdily žádné oficiální zdroje a jedná se tak jen o další z řady spekulací ohledně prodeje této sociální sítě. Investoři si je nicméně dnes vzali k srdci a akcie Twitteru odepisují 18,5 % hodnoty a propadají se na 20,5 USD, přičemž tržní konsensus pro cílovou cenu je 16,5 USD. Definitivní rozhodnutí o akvizici by mělo přijít koncem tohoto měsíce.

Očekávaně opačný efekt měly tyto zvěsti na salesforce.com. Investoři se z nezájmu konkurence těší a akcie salesforce.com tak stoupají o více než 4 % nad 71 USD. Salesforce.com poskytuje cloudová řešení a soustředí se na B2B (business to business) segment. Pod jeho rukama by se tedy z Twitteru stal pravděpodobně nástroj pro spotřebitelské analýzy a pro péči o vztahy se zákazníky.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688