Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.09.2016 09:14:01

Rozbřesk – Šéf ČNB Rusnok říká, že na exit z intervencí to vypadá ve druhé polovině 2017

Zdánlivě mrtvý trh s korunou žije a to hezky pod povrchem na straně forwardů EUR/CZK, které od konce prázdnin již nesedí pod intervenční hranicí 27,00, ale díky spekulacím se tlačí daleko níže. S blížícím se koncem roku narůstají úvahy, že centrální banka vypne intervenční režim překvapivě brzo - tedy v horizontu týdnů či měsíců po Novém roce. K takovému scénáři jsme byli poměrně skeptičtí a včerejší výroky samotného guvernéra ČNB Rusnoka nám dávají za pravdu, resp. jdou ještě o něco dále.

Guvernér Rusnok hovořil o tom, že konec intervencí je pravděpodobný v druhé polovině roku 2017, zřejmě po letních prázdninách. To je změna oproti současné komunikaci ČNB, která naznačovala konec intervencí v polovině roku. Na druhou stranu byl guvernér ohledně načasování intervencí daleko specifičtější – mluvil o konkrétních měsících (červen, prázdniny). To ukazuje na to, že ČNB již pravděpodobně nechce (pokud ji nic zásadně nepřekvapí) exit příliš oddalovat.
Co s tím? My po výše uvedených komentářích guvernéra Rusnoka raději lehce upravujeme a posouváme náš odhad exitu z intervencí. V tuto chvíli nám jako nejpravděpodobnější přijde ukončení intervencí v průběhu září (pravděpodobnost 60 %) s tím, že rizikem zůstává i nadále pozdější exit (40 %). Současně je ale velice málo pravděpodobný dřívější exit – první kvartál 2017 považujeme prakticky za vyloučený.

V kontextu našeho výhledu na korunu mohou být forwardy maturující na začátku roku 2017 a obchodují se pod intervenční hranicí 27,00 EUR/CZK atraktivní možností pro importéry, neb si sáhnou na kurz, na který vinou intervencí ČNB na spotovém devizovém trhu dosud nedosáhli.

Forex

Region

Zlotý s forintem včera bez větší volatility vstřebaly předchozí komentáře z Fedu (Brainardová) a zajímavé tak bylo po dlouhé době zejména dění v Česku.

Guvernér ČNB Rusnok se nebývale otevřeně vyjádřil o možném termínu ukončení režimu kurzového závazku a velmi zpochybnil možnost “jakéhosi dřívějšího” exitu. Po komentářích lehce posouváme náš odhad exitu z intervencí. Guvernér Rusnok hovořil o tom, že konec intervencí je pravděpodobný v druhé polovině roku 2017, pravděpodobně po letních prázdninách. V tuto chvíli nám jako nejpravděpodobnější přijde ukončení intervencí v průběhu září (pravděpodobnost 60 %) s tím, že rizikem zůstává i nadále pozdější exit (40 %). Současně je ale velice málo pravděpodobný dřívější exit – první kvartál 2017 považujeme prakticky za vyloučený. I proto mohou být pro importéry atraktivní forwardy na začátku roku 2017, které se obchodují pod intervenční hranicí 27,00 EUR/CZK.

EUR/USD

Růst úrokových sazeb, který táhly americké trhy včera podpořil spíše dolar, takže měnový pár testoval hranici 1,12, ale pod tu se zatím nedostal. Významný byl ale pohyb na libře, která oslabila v důsledku nižší inflace, přičemž trh se zjevně bojí zítřejšího zasedání Bank of England.

Dnešní kalendář očekávaných událostí je prakticky prázdný tudíž trh může vyčkávat na zítřejší důležitá data v USA. Samozřejmě, že eurodolar musí také sledovat, co se děje na trhu dluhopisů.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688