Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  15.08.2016 07:30:43

Obcím chybí miliardy na nové školy. Ministerstva slibují pomoc

Ve školách a školkách především v okolí Prahy scházejí místa pro nové žáky. Na dostavby a rekonstrukce přitom nelze čerpat dotaceEU. Ministryně školství slibuje najít 300 milionů.

V důsledku nedávného babyboomu se mnohé obce se potýkají s nedostatečnou kapacitou základních a mateřských škol. Problém se v největší míře týká obcí a měst v okolí hlavního města, v jejichž spádových oblastech současně vyrostla v posledních letech rozsáhlá „satelitní městečka“. Řešením by pro většinu z nich byla výstavba nových školních budov, nebo rekonstrukce těch stávajících, která by umožnila otevření dalších tříd. Celkově se odhaduje, že výše potřebných investic by v obcích po celé republice představovala částku okolo čtyř miliard korun. Obce nejsou schopny ze svých rozpočtů nové stavby nebo rekonstrukce financovat  a doposud nebylo možné získat takto směrované prostředky ani z evropských dotačních programů.

Na základě iniciativy starostů se však zřejmě podaří zajistit peníze na nové či přebudované školy, alespoň pro nejproblémovější oblasti ve středních Čechách. Právě do tohoto regionu by měly podle příslibu ministryně školství směřovat nové prostředky ze státního rozpočtu. „S ministrem financí jsme se domluvili, že letos podpoříme vznik 1 500 míst pro děti v mateřských školách částkou 50 milionu korun. Co se týká základních škol, tam dojde k navýšení kapacit od 1. září 2017. Posílení programu pro příští rok o 300 milionů pak umožní systematicky financovat kapacity v okolí Prahy,“ slíbila ministryně Kateřina Valachová.

Pomůže i snížení spoluúčasti

Nové uvolnění financí je zřejmě také reakcí na memorandum účastníků nedávné konference nazvané „Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita základních škol, mateřských škol a nedostatek pedagogů“. Tématem byla právě nedostatečná kapacita škol a s tím související problémy a setkalo se na ní přes 70 starostů, ředitelů škol, odborníků z oblasti školství, demografie i zástupců státní správy. Na konferenci přijaté „Memorandum o vzdělávání v prstenci Prahy“ bylo předáno ministerstva školství, Středočeskému kraji a dalším institucím.

Následně ministryně Valachová navštívila společně s ministrem financí Andrejem Babišem některé postižené obce ve Středočeském kraji. Ve všech navštívených obcích přislíbil tandem ministrů prostředky na výstavbu nových škol. Nejen pro ministry navštívené obce se současně sníží povinná spoluúčast na investici. Ta byla původně třicetiprocentní, ale to by bylo ve většině případů nad možnosti obecních rozpočtů. Ministr financí Andrej Babiš po diskusích se starosty přislíbil snížení této hranice. Nejpravděpodobnější se nyní zdá její nastavení na 15 %, k čemuž se kloní také ministerstvo pro místí rozvoj. Konečné slovo by měla mít v září vláda.

Miloš Cihelka

Blíží se další internet do škol a Březina přichází na MŠMT

Na vědu o 3,7 miliardy více


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688