Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.08.2016 10:07:10

Rozbřesk – Trh s ropou trápí vysoké zásoby produktů

V roce 2016 prozatím platí, že co čtvrtletí, to jiný rozhodující faktor pro vývoj cen ropy. V lednu srazily cenu ropy na třináctiletá minima obavy o dostatečné tempo růstu poptávky. Ve druhém čtvrtletí naopak hrály prim nečekané výpadky produkce. Ty symbolizovaly zejména útoky na ropovody v Nigérii, ke kterým se následně přidaly i požáry v Kanadě. Cena ropy tak oproti lednovým minimům vzrostla zhruba na dvojnásobek.

Z dosavadního průběhu třetího čtvrtletí se zdá, že bude mít při formování ceny navrch pro změnu spíše poptávka. Ta sice podle všeho roste velmi slušně, ale pozornost se v současnosti soustředí zejména na rostoucí zásoby ropných produktů. Přebytek se „přelévá“ z trhu se surovou ropou na trh benzínu, dieselu a spol. Z něj vyplývající tlak na marže rafinerií se negativně projevuje na poptávce po ropě. V krátkém období budou důsledkem patrně i nižší ceny ropy a jako realistický se jeví návrat ceny Brentu do okolí 40 USD/barel.

K tomuto vývoji navíc dochází v situaci, kdy i krátkodobého zdražení ropy zřejmě využívají její producenti. Vyšší ceny totiž v minulých týdnech podpořily aktivitu těžařů „břidlicové ropy“, což se ropným býkům rovněž nelíbí, ačkoliv bezprostřední dopad cenových překvapení na produkci ropy v USA je pouze malý.

Střednědobý obrázek však zůstává beze změny. Trh i nadále směřuje k rovnováze nabídky s poptávkou. Již ve druhé polovině letošního roku čekáme významně vyrovnanější (byť stále přebytkový) trh, než v polovině první. V současnosti se zdá pravděpodobné, že rovnováhy či dokonce deficitu by trh mohl dosáhnout asi ve druhé polovině příštího roku. Do té doby však zbývá ještě spousta času a samozřejmě platí, že rizika výhledu - zásadní by bylo zejména výraznější zpomalení hospodářského růstu ve světě, které v daném horizontu rozhodně nelze vyloučit - narůstají úměrně s délkou prognózy.

Forex

Polský zlotý včera prudce posiloval poté, co nově představený návrh řešení problému hypoték ve švýcarských francích vyzněl měkčeji, než se očekávalo. Zdá se, že banky by měly ke konverzi postupem času “přimět” opatření na straně regulátora, jež by měly patrně udílení hypoték v cizích měnách relativně “znevýhodňovat”. Zlotý na zprávy zareagoval prudkým posílením na osmiměsíční maxima. Prostor pro další posilování zlotého z titulu návrhu zákona o hypotékách nicméně vnímáme v krátkém horizontu jako omezený, neboť řada nejistot stále zůstává přítomna.

Koruna mezitím zůstává v očekávání zítřejšího zasedání bankovní rady ČNB, která bude mít na stole novou prognózu. Vzhledem k pravděpodobnému zhoršení ekonomického (i inflačního) výhledu nelze zcela vyloučit, že ČNB nenaznačí možnost dalšího prodloužení kurzového závazku.

I přes zveřejnění maloobchodních tržeb v Maďarsku dnes trhy v regionu zajímají zejména čísla z trhu práce v USA, tzv. ADP report. Ten by mohl dopadnout mírně lépe, což může oživit sázky na růst sazeb v USA. I tento faktor by měl omezovat chuť zlotého po dalších ziscích.

Dolaru včerejší zprávy z ekonomiky příliš nepomohly a americká měna tak oproti euru dále ztrácela. V odpoledních hodinách dolar rychle oslaboval dál za hranici 1,12. Večerní obchodování mu sice pomohlo korigovat ztráty, nicméně pod zmíněnou bariéru se už nepodíval. Trhy zůstávají zklamané z předchozích výsledků americké ekonomiky, které oddalují možnost zvýšení úrokových sazeb Fedu a aktuální komentáře některých představitelů americké centrální banky dolaru v tomto směru rozhodně nepomáhají. Současná politika založená na přístupu “počkáme a uvidíme” není příliš přesvědčivá a dále vyhrocuje pozornost na každé další přicházející číslo. Dnes se soustředí na ADP report, který by mohl potěšit lepším výsledkem a zklidnit tlak na dolaru. Možnost, že se Fed odhodlá v dohledné době k akci, se však s největší pravděpodobností nezmění.

Autory jsou analytici ČSOB Petr Báča a Petr Dufek.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688