Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  25.06.2016 08:04:17

Americké indexy zažily nejhorší den za 10 měsíců

Americké akcie v pátek oslabily o zhruba tři a půl procenta a připsaly si nejhorší den za deset měsíců. Finanční společnosti zažily dokonce nejhlubší propady od roku 2011. Wall Street srážel šok z výsledku čtvrtečního referenda, v němž se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie. Ztráty na amerických burzách však byly mírnější než předchozí propady na burzách v Asii a v Evropě.

Index Dow v závěru klesl o 3,39 % na 17 399,86 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 3,60 % na 2 037,30 bodu, což je jeho minimum za tři měsíce. Index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 4,12 % na 4 707,98 bodu a utrpěl nejhlubší denní ztrátu od září 2008, kdy vypukla vrcholná fáze finanční krize. Ztrácely akcie ve všech deseti hlavních odvětvích, nejvíce finanční tituly, sektory základních materiálů a energetiky, jen procento odepsaly síťové společnosti. Objem obchodů byl nejvyšší od začátku roku. Index volatility VIX přidal v pátek úctyhodných 49 % na 25,76 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o osmnáct bazických bodů na 1,565 %, když během dne koketoval dokonce s hladinou 1,4 %.

S&P 500 (24. června 2016)
S&P 500 (24. června 2016)

Vítězství takzvaného brexitu ve čtvrtečním referendu v Británii otřáslo světovými finančními trhy. Prudký propad zaznamenala britská libra, světové akcie a ceny ropy. Investoři se v obavách z negativního dopadu na světovou ekonomiku uchylovali do bezpečí zlata a státních dluhopisů nejstabilnějších zemí, tedy Německa a Spojených států. Výnos desetiletých amerických dluhopisů klesl na minimum od roku 2012.

"Spousta investorů a obchodníků výsledek referenda vůbec nečekala," řekl agentuře Reuters David Lefkowitz z newyorské firmy U.S. Bank Wealth Management Americas. 611bodová ztráta indexu Dow byla bodově osmá největší v historii.

Nejvíce klesaly akcie bank, jejichž oborový index se propadl o pět procent. Pětiprocentní pokles cen ropy oslabil akcie ropných koncernů *ExxonMobil (-2,61 %) a *Chevron (-2,43 %), rostly naopak akcie těžařů zlata Barrick Gold (+5,79 %) a Newmont Mining (+5,09 %).

"Je důležité, že trhy nezkolabovaly a jsou v provozu. Nedošlo k likviditní krizi. Nejde o další 'lehmanovský' moment," zdůrazňuje Chris Gaffney z EverBank World Markets. "Investoři zkrátka špatně zacenili možný brexit a v pátek ho velice rychle promítli do cen."

Jiné světové trhy zaznamenaly pod vlivem brexitu vesměs výrazně vyšší ztráty. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 klesl o 7,9 %. Západoevropský index FTSEurofirst 300 spadl o 6,4 %, německý DAX oslabil o 6,8 % a londýnský index FTSE 100 ztratil 3,2 %. "Jde o kombinaci prvotní reakce, vědomí, že nejde o téma se snadným řešením, a toho, že pro situaci vlastně neexistuje precedent," uvedl Lefteris Farmakis, stratég z UBS.

Za celý týden přišly Dow a S&P 500 o 1,6 a Nasdaq Composite ztratil 1,9 %.

Vítejte na trhu spekulantů aneb Jak by (nejen) na brexitu vydělal André Kostolany

 

Vítejte na trhu spekulantů aneb Jak by (nejen) na brexitu vydělal André Kostolany

Když jsme na Investičním webu dopoledne psali o překvapivém výsledku britského referenda, vybavila se mi jedna z prvních knížek, které jsem si kdysi přečetl o investování – Kostolanyho burzovní seminář pro kapitálové investory a spekulanty.  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688