chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  23.06.2016 18:22:59

Vyplatí se vám pojištění majetku?

Spousta lidí žije v přesvědčení, že se jim přeci nemůže nic stát a nechávají svůj domov bez pojištění. Přitom více než polovina z nás už někdy řešila škodnou událost. Nejčastější škody jsou páchané přírodními živly, ať už je to vichřice nebo záplavy. Mnozí z nás utrpěli velké ztráty právě během povodní, které jsou nenápadným, ale velkým nebezpečím. 
 

Svůj podíl na tom ovšem dokáže nést také lidský faktor. Nechtěně můžeme vytopit souseda, ve spěchu zapomeneme vypnout žehličku a pohroma je na světě. Říká se, že je lepší vyhořet než se stěhovat. Pokud ale máte sjednané kvalitní pojištění majetku, za požárem způsobenou spoušť dostanete alespoň finanční odškodnění
 

Často se stává, že si pojistíte rodinný dům či byt pojištěním nemovitosti a automaticky předpokládáte, že se pojištění vztahuje i na vaše vybavení domácnosti. Není tomu tak, a proto je potřeba mít na paměti, že existují dva typy pojištění majetku – pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti.

 

Pojištění domácnosti využije každý

Pojištění domácnosti vám chrání takové movité věci, které jsou součástí vaší vybavené domácnosti. Je tím myšlen veškerý nábytek, elektronika a elektrospotřebiče, oblečení nebo sportovní vybavení. Souběžně vám toto pojištění zahrnuje malby, podlahy a tapety. Lze tím také pokrýt věci, které se nacházejí mimo vaše obytné prostory – například na půdě, v kočárkárně nebo ve sklepě. Veškeré informace vždy najdete ve vašem podrobném výpise krytí pojistky.

 

Pojištění nemovitosti

Pojištění nemovitosti vám chrání nemovitosti a ostatní stavby na pozemku, které náleží k dané budově. Může se týkat škod způsobených například požárem, výbuchem, úderem blesku nebo pádem stromů či stožáru. Jsou zde zahrnuty prvky jako střecha, krovy, podlahy, okna či dveře. Předmětem vašeho pojištění nemovitosti můžou být také související objekty jako je například bazén, skleník, studna nebo nově zahajovaná stavba rodinného nebo bytového domu.

 

Jaká je výše pojistného

Cena pojištění, tj. výše pojistného, které se obvykle platí jednou ročně, závisí na mnoha faktorech. Mezi ty nejdůležitější můžeme zahrnout:

 


 
Jak již bylo výše zmíněno, výše pojistného závisí na tom, zda je pojištění uzavřeno na 
novou nebo časovou hodnotu (cenu):

  • nová hodnota = pořizovací cena nové věci, resp. náklady na uvedení poškozené věci do původního stavu. Pojištění na novou cenu pojištěnému zajistí, že pojišťovna pojištěnému v případě škody vyplatí pojistné plnění v takové výši, které zaručí uvedení domácnosti či nemovitosti do stejného stavu jako před škodní událostí
  • časová hodnota = nová cena věci snížená o částku odpovídající stupni opotřebení nebo jiného znehodnocení, tzn. cena, kterou měla věc bezprostředně před pojistnou událostí

 
Využijte online srovnání s kalkulací pojištění majetku Chytrého Honzy. Snadno a rychle získáte přehled o nabídkách jednotlivých pojišťoven, vyhnete se složitému oceňování majetku a budete ochráněni před rizikem podpojištění.

 

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Chytrý Honza nabízí klientům rychlé srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Některé si mohou rovnou i sjednat, což udělalo z Chytrého Honzy první český e-shop s financemi. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 získal Chytrý Honza více než 1 800 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)

Přečtěte si také:

02.08.2022Spořicí účty: Vyplatí se vám? Daniel Gorol (Ušetřeno.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688