Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  05.06.2016 09:01:02

Na cestě k Orwellovi: Dnes EET zítra bez hotovosti


 

Elektronická evidence tržeb (EET) je horké téma posledních dní. Existují stovky argumentů pro a stovky argumentů proti. Tento článek nemá být kritikou zavedení evidence jako takové jen sci-fi polemikou, kam až může státní kontrola zajít?

 

Když se podíváme na severské státy nebo třeba Izrael. Všichni z nich jsou na vrcholku v počtu bezhotovostních transakcí. Také proto se v těchto státech sem tam hovoří o možnosti zavést pouze bezhotovostní platby. A co víc o podobném uvažovali i třeba Spojené státy. Americká centrální banka vydala v roce 1999 doporučující dokument s názvem „carry tax“, ve kterém byl návrh na zdanění hotovostních peněz v oběhu.

 

Ono tento způsob by byl vůbec nejelegantnějším řešením, jak se hotovosti zbavit a umožnit tak vládě absolutní kontrolu nad oběživem. V praxi by to vypadlo následovně: Představte si, že každá bankovka je opatřena datem expirace. Ano, podobným datem spotřeby jako máme třeba na nápojích nebo sušenkách. Ve chvíli, kdyby došlo k datu expirace a vy byste měl bankovku u sebe, ztrácela by každým dnem na hodnotě až do její úplné bezcennosti. Tím by vlády zcela eliminovali hotovost, protože by to byla komodita, která by rychle ztrácela na hodnotě.

 

Kdyby například takové opatření před lety zavedl Kypr nebo Řecko, byly by jeho obyvatelé dneska už prakticky bez peněz. Uvalili by na všechny bankovky takové datum splatnosti, že by je časem všichni museli donést do banky a jim by se mnohem lépe „ukrajovala“ část majetku svých občanů na splacení dluhu. Měnová politika centrálních bank by se také prováděla o mnoho snáze. Jednoduše by mohli být zavedeny záporné úrokové sazby, protože by se žádný „run“ na banky prostě konat nemohl.

A jaký by byl argument? Jednoduchý, když stát vše uvidí, nebude se krást a všichni budou platit řádně daně. Přeci nebudou ti poctiví doplácet na ty nepoctivé. Ubyde krádeží, protože nebude co ukrást. Že vám to něco připomíná? Ano. Podobnou argumentaci dnes slýcháme u EET. Asi je správné, že budou podnikatelé platit správně daně, jen se bojím, aby to nemělo další orwellovské pokračování.

Můžu připomenout svoji čerstvou zkušenost z Japonska. Tamní obyvatelé jsou více než kdo jiný nadšeni z technologií. Proto když jsem tam byl před deseti roky, tak všichni platili všude kartou. Oběd, nákup v trafice, jízdenku do MHD, lístky do kina prostě všechno. A dnes? Hotovost prožívá renesanci a kartu skoro nevidíte. Že by stejná obava, jakou dnes sdílím já?

 

Autor: Petr Vlasák, hlavní analytik, tginvest.cz

 

 

 
31.05. 13:55  Na cestě k Orwellovi: Dnes EET zítra bez hotovosti (delegát XVII. sjezdu KSČ)
31.05. 13:21  Vždycky žasnu (Úvěrář)





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688