Research (Česká spořitelna)
Investice  |  05.06.2016 09:00:57

ECB: odpustit dluh Řecku ne, ale Německu ano!?


Řecko dostalo od Troiky minulý týden peníze na splátku dluhu. Přestože Mezinárodní měnový fond chtěl nejdříve prosadit odpuštění části dluhu, protože podle jejich analýz se Řecko z dluhových problémů vlastním úsilím prostě nedostane. Ostatní partneři (ECB a Evropská komise) díky nátlaku Německa tento návrh odmítá. Poslední dohoda na toto téma je, že do konce roku se dohodnou.

Profesor z LSE Paul De Grauwe napsal, že dochází k odpouštění dluhu zemí eurozóny prostřednictvím kvantitativního uvolnění ECB. Všech kromě Řecka, které se podle pravidel ECB do tohoto programu nekvalifikuje, protože její dluhopisy nejsou dostatečně „kvalitní“.

Od začátku (březen 2015) kvantitativního uvolnění ECB nakoupila státní dluhopisy téměř za 800 mld. EUR. A centrální banka uvádí, že bude pokračovat minimálně do března 2017. To znamená, že celkový objem dosáhne minimálně na cca 1600 mld. EUR.

 

Paul De Grauwe argumentuje, že v situaci, když ECB nakupuje státní dluhopisy a drží je na své bilanci, tak tento vládní dluh „mizí“. Vlády jej ve skutečnosti nemusí splatit. A tak si vlády EMU (kromě Řecka) užívají odpis dluhu, který Řecku pod záminkou morálních hazardu atd. nechtějí přiznat.

Bezesporu kvantitativní uvolnění ulehčuje vládám eurozóny život, protože snižuje náklady na financování dluhu. Nicméně podle mého názoru nejde o odpis dluhu. Aby to tak bylo, tak by dluhopisy musely zůstat na bilanci ECB navždy.

 

Ještě donedávna ECB nereinvestovala splácený dluh. Jinými slovy, když ECB nakoupila dluhopis se splatností pěti let, tak za pět let si jej nechala od dané vlády splatit. Dalo by se říci standardní vztah, je protistrana nezvyklá.

 

V prosinci minulého roku ECB řekla, že bude reinvestovat splacené dluhopisy. To znamená, že za splacené peníze znovu nakoupí vládní dluhopisy. V praxi to může vypadat tak, že vláda splatí dluhopisy a okamžitě vydá nový dluh, který ECB znovu nakoupí.

 

Tím už se blížíme k tomu, co De Grauwe vidí jako faktické odpuštění dluhu: vládě nehrozí, že by nenašla kupce pro tento nový dluh na splacení toho starého.

 

Nicméně říci, že došlo ke skutečnému odpuštění státního dluhu, musí být splněna jedna podmínka: že by ECB řekla, že reinvestovat bude neomezeně dlouhou dobu. A to ECB neřekla: „Zatřetí, přijali jsme rozhodnutí reinvestovat splátky jistiny z cenných papírů koupených v rámci APP, jakmile budou splatné, a to po nezbytně dlouhou dobu.“  

 

„Po nezbytně dlouhou dobu“ není „navždy“. ECB se nezavázala, že trvale zvýší objem peněz v ekonomice prostřednictvím kvantitativního uvolnění. Možná vám přijde tato diskuse příliš teoretická. A taky že jo. Ale s možnými praktickými dopady.

 

Když se diskutuje o shazování peněz z vrtulníku (helikocopter drop of money), tak financování deficitu ze strany centrálních bank trvalým navýšením objemu peněz v ekonomice je nejčastěji zmiňovanou podobou této vrtulníkové akce. Takže když ECB říká, že shazování peněz z vrtulníku je možným nástrojem, tak nemusí jít o takovou revoluci, jak si někdo může myslet. Stačí změnit větu „po nezbytně dlouhou dobu“ na „trvale“ a už sněží!

 

David Navrátil

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688