Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  10.05.2016 14:32:39

Dohoda o řešení uprchlické krize mezi EU a Tureckem v ohrožení

Autor: Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

Dohoda uzavřená 18. března mezi Tureckem a EU o řešení uprchlické krize je v ohrožení, Turecký prezident Recep T. Erdogan odvolal svého premiéra Ahmeta Davutoglu, který dohodu vyjednával. Erdogan zdůraznil, že nehodlá splnit 72 požadavků, které Brusel vyžaduje jako podmínku pro zrušení vízové povinnosti do evropských zemí.

Mezi opatření, kterým odmítá vyhovět, patří korupce a úprava protiteroristických zákonů tak, aby odpovídaly evropským standardům.

Březnová dohoda byla z velké části dílem německé kancléřky Angely Merkelové, která si doma vysloužila velkou kritikou. Nespokojenost obyvatel je patrná i na nedávných průzkumech, ve kterých koalice CDU/CSU ztrácí hlasy ve prospěch protiimigrační pravicové Alternativy pro Německo (AFD). Současná situace kolem uprchlíků mezi Tureckem a EU může dokonce zastínit i britské referendum o Brexitu.

Referendum o Brexitu bude podle mého názoru hnacím motorem evropské budoucnosti, a nikoli samostatným rizikem. Budoucnost Británie není o tom být či nebýt v EU, ale o obrovském rozpočtovém deficitu, který se nahromadil v posledních třech desetiletích a který je celý financován cizinci. Výhled pro globální trhy naznačuje, že se banky a nemovitosti ocitnou pod tlakem nikoli proto, jak dopadne britské referendum, ale kvůli špatně zvládnuté transformaci britské ekonomiky a její nadměrné závislosti na bankovním sektoru a nemovitostech přičemž právě tyto dva sektory vykazují NULOVOU produktivitu.

Skutečnost, že premiér David Cameron dosáhl dohody s EU ještě před volbami, znamená, že je dnešní Evropa v podstatě rozdělena na dvě části. Jedna pravidla platí pro Velkou Británii a jiná pro zbytek EU. Po červnovém referendu bude o zvláštní zacházení žádat více zemí, ať už kvůli uprchlíkům, rostoucím neshodám mezi Evropskou centrální bankou a politiky, případně podobným neshodám mezi Německem a zeměmi kolem Středozemního moře (návrh Itálie, aby uprchlickou krizi zaplatily evropské dluhopisy, byl Německem v čele s Angelou Merkelovou rezolutně zamítnut).

Dnes otevíráme další kapitolu řecké tragédie, aneb více půjček Řecku! Řecké řešení snížení hodnoty dluhu je pro Merkelovou naprosto nepřijatelné. Německá kancléřka věří, že nečinnost a snaha získat čas řeší všechny evropské problémy.

Já už tomu nevěřím. Turecký akciový trh má dobré výsledky na rozvíjející se trh, ale minulý týden zaznamenal výrazný pokles.

Turecko i přesto zůstává klíčovým trhem. Už dlouho podporuji turecká aktiva (ne Erdogana!) a myslím si, že skutečné sazby jsou příliš vysoké, pokud se kurz USDTRY obchoduje pod 3,05/3,06.

Možná rizika

Na trhu se šíří obavy z možného odchodu nebo setrvání BritánieEU, ale nikdo se nevěnuje uprchlické krizi nebo Evropské centrální bance, která pomocí negativních sazeb brzdí růst. Toho si všímají pouze průzkumy veřejného mínění. Jak jsem již v úvodu naznačil, hrozí opětovné projednání sociální smlouvy, a to jen proto, že se všichni snaží získat čas. Čas je jediná komodita, kterou si koupit nemůžeme a možná je na čase, aby si to politici i centrální banka uvědomili.

Jisté je, že vřava na trhu i v politice roste... a slyší ji už i ti nejzabedněnější politici na světě.

 

O autorovi:

Steen Jakobsen byl v březnu 2011 jmenován do funkce hlavního ekonoma Saxo Bank, kam se vrátil po dvouleté přestávce. Během této doby pracoval jako investiční ředitel ve společnosti Limus Capital Partners. Před svým odchodem na počátku roku 2009 působil v Saxo Bank téměř devět let jako investiční ředitel. Má více než 20 let praxe v oblasti proprietary trading (obchodování na vlastní účet) a alternativního investování. Po absolvování Kodaňské univerzity v roce 1989, kde vystudoval ekonomii, začínal kariéru v kodaňské pobočce Citibank, a poté se stal ředitelem a vedoucím prodeje v Hafnia Merchant Bank. V roce 1992 se stal viceprezidentem londýnské pobočky Chase Manhattan Proprietary Trading Group. V letech 1995-97 pracoval jako obchodník na vlastní účet pro Swiss Bank Corp., v Londýně. V roce 1997 se stal světovým ředitelem obchodování, měnových kurzů a opcí ve firmě Christiania (nyní Nordea) v New Yorku. V roce 1999 se stal generálním ředitelem UBS Global Proprietary Trading Group.

 

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688