Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  26.04.2016 13:14:18

Za udání šéfa slibuje Babiš až 50 platů. Dienstbier: Dohodli to na Čapím hnízdě


Návrh na ochranu whistleblowerů, tedy lidí, kteří se rozhodnou oznámit nekalosti ve firmě či na úřadě, představili společně ministři financí a spravedlnosti Andrej Babiš a Robert Pelikán (oba ANO). Novinky měl přitom do zákona zapracovat ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Koaliční roztržka je tak na světě. Podle Dienstbiera Babiš s Pelikánem lžou a dělají naschvály. Ve světě se jako whistleblower proslavil například Edward Snowden.

"Naše společnost nemá instrument na to, jak tyto lidi ochránit," řekl v úvodu vicepremiér

Andrej Babiš (ANO). Ochranu whistleblowerů se rozhodl vyřešit v rámci protikorupčních opatření. Na návrhu spolupracovalo ministerstvo financí a spravedlnosti.

"Chtěli jsme postupovat cestou vládního návrhu. Z analýzy ministra

Dienstbiera ale vyšlo, že v podstatě není třeba téměř nic dělat," vysvětloval Robert

Pelikán, proč v rámci vládních stran vznikají dva konkurenční plány. "Pan ministr Dienstbier předkládá analýzu, která řeší až následky. Ten návrh, který chci předložit jako poslanec, řeší problém od počátku," dodal Babiš.

Člověk, který se rozhodne trestnou činnost svého nadřízeného nahlásit, protože už nemá jiné interní prostředky, jak situaci vyřešit, by měl podle Pelikána nejprve anonymně komunikovat se státním zastupitelstvím. Pokud se případný žalobce rozhodne, že je případ závažný, může tzv. whistleblowerovi udělit ochranu třeba ihned. Teprve poté oznamovatel odhalí svou identitu.
Vyhazov nebude možný, případně přijde náhrada

"Pracovně-právní vztah je zakonzervován. Pokud by chtěl zaměstnavatel přeložit nebo ukončit poměr, tak to bude možné pouze se svolením příslušného úřadu práce," řekl k praxi Babišův náměstek Ondřej Závodský.

Pokud by přeci jen přišel dotyčný o práci, mohl by na ministerstvu financí žádat ušlý zisk, který bude zastropován 50 násobkem jeho platu. Zároveň bude možné žádat i o náhradu za nemajetkovou újmu. Peníze by se řešily do ukončení trestního stíhání nebo do té doby, než by soud výpověď označil za protiprávní.

"Je problém v logice věci. Po dvou a čtvrt letech slyším jen o hašení již vzniklého požáru. Mezinárodní zkušenost je taková, že z člověka se whistleblower nestane, pokud nemá dopředu dané záruky. A to návrh ministra Dienstbiera neřeší," vysvětlil Pelikán.

Poslechněte si komentáře Andreje Babiše i Roberta Pelikána:

Dienstbier: Lžou. Dohodli se na Čapím hnízdě

Na kritiku ze strany Babiše a Pelikána reagoval Jiří Dienstbier (ČSSD). "Tento variantní návrh vznikl na podle vládního prohlášení a v termínech Akčního plánu boje proti korupci," ohradil se ministr pro legislativu. Konkrétní návrh zákona by podle Dienstbiera měl tak vzniknout do konce září 2016. Nejprve by měli ministři z navrhovaných variant vybrat tu nejlepší.

Podle Dienstbiera také Babiš s Pelikánem lhali, když tvrdili, že jejich návrh vznikl až jako reakce na předkládanou analýzu. "Pánové Babiš a Pelikán to nemohli za těch několik dní stihnout. Zřejmě se sešli někde v Čapím hnízdě a probrali tam, jak nejlépe bojovat proti korupci," poznamenal ironicky s tím, že dopředu věděl, že dva ministři ANO připravují konkurenční návrh.

"Doporučil bych jim, aby oni dodržovali termíny v legislativním plánu. Připomenu zpoždění zákona o státních zastupitelstvích nebo nepoužitelné řešení bezplatné právní pomoci," dodal také ke kritice, že mu analýza problematiky trvala přes dva roky. Babišova varianta je prý nápadně podobná té slovenské, která ale u našich východních sousedů nefunguje.

Ani Dientbierův návrh nepočítá s finanční motivací pro oznamovatele například korupce. Ministr pro legislativu by se ale možná nechal přesvědčit. "Nebráním se debatě o finanční motivaci, musí být ale zaručené, že to nebude zneužitelné a že ta odměna bude přiměřená," řekl na dotaz Blesk.cz.

Stěžejním bodem tohoto návrhu by měla být změna postavení whistleblowerů u soudu. "Bylo by posíleno jejich procesní postavení - uzákoněno sdílené důkazní břemeno. Pokud by čelil sankcím ze strany zaměstnavatele, ten by musel dokazovat, že o odvetu nešlo," popsal Dienstbier.

Zdroj: TZ Úřadu vlády ČR






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688