Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  04.02.2016 06:15:41

Start-upový akcelerátor ze Silicon Valley bude testovat základní nepodmíněný příjem


Start-upový akcelerátor Y Combinator chce základním nepodmíněným příjmem bojovat proti mzdovým rozdílům v USA.

Rozdíly v tom, jak je rozděleno bohatství, jsou v USA největší v historii. Y Combinator, akcelerátor start-upů ze Silicon Valley je přesvědčen o tom, že zajištění základního nepodmíněného příjmu může tento problém vyřešit. Proč namísto vyžadování, aby si lidé své mzdy zajistili sami, jim negarantovat pravidelný příjem, pomocí něhož by mohli zajistit své základní výdaje například na potraviny nebo bydlení? Projekt se plánuje již pět let.

Přitom myšlenka samotná je mnohem starší. „Základní příjem“ nebo „garantovaný příjem“ poletuje v éteru rozvinutého světa již od 60. let minulého století, a to především v Evropě. Ale přístup Y Combinatoru je přece na americké poměry přece jen trochu radikální.

„Je absurdní, že ještě před 50 lety jsme využívali strach z toho, že lidé nebudou mít co jíst, jako motivaci k výkonu,“ řekl pro Techinsider.com prezident Y Combinatoru Sam Altman. „Zároveň jsem přesvědčený o tom, že je nemožné mít skutečnou rovnost v příležitostech, bez nějaké varianty systému garantovaného příjmu,“ dodal.

Start-upový akcelerátor prozatím ještě nerozhodl, zda svůj základní příjem nabídne jen konkrétní skupině v populaci v jednom americkém regionu, nebo jej rozptýlí po celé zemi. Podle Altmana jsou jeho tým i všechny aspekty projektu flexibilní.

Experiment prý vnese světlo do všech nejasností kolem základního příjmu. Jsou lidé línější, když již nemusejí pracovat? Bude tento předpoklad platit i pro lidi s vysokým příjmem? Budou lidé šťastnější? „Myslím, že to bude kombinace všeho, s tím jak se sníží náklady na skvělý život,“ říká Altman. „Jsem přesvědčen, že projekty, jako je tento, mohou být skutečným pokrokem při odstraňování chudoby,“ dodal.

V několika minulých měsících se tato myšlenka setkala s vlnou zájmu v Evropě. V červnu 2015 oznámil nizozemský Utrecht, že myšlenku nepodmíněného příjmu také vyzkouší. Město mělo od letošního ledna garantovat 250 lidem stálý měsíční příjem bez ohledu na to, zda pracují, či nikoli. Během srpna se k experimentu přihlásily na dva tucty dalších nizozemských měst. V prosinci pak Finsko oznámilo, že v průběhu letošního roku zváží zavedení základního příjmu celostátně. O stejném projektu se chystá hlasovat v referendu také Švýcarsko.

Spojené státy již základní příjem ve „zkušebním provozu“ zažily, a to v 60. letech za prezidenta Nixona. Myšlenka se však neuchytila a ani nerozšířila, neboť došlo k celkovému posunu společnosti od nejrůznějších modelů sociálního státu. Navíc léta sedmdesátá přinesla velkou ekonomickou nejistotu v souvislosti s ropnými šoky a následnou poměrně hlubokou recesí.

„Garantovaný příjem se stal obětí velké změny paradigmatu, které ovlivnilo každou sféru ve společnosti,“ řekl historik Michael Katz již v roce 2013. „Mnoho z individualistických hodnot přetrvalo dodnes,“ vysvětluje Almaz Zelleke, který se zabývá výzkumem základního příjmu a New Yorské univerzitě v Šanghaji. „To může klást překážky v tom, aby si tuto myšlenku oblíbilo větší množství lidí, kteří na tak radikální změnu nejsou připraveni. Vyžaduje to, aby se lidé na základní příjem začali dívat jako na základní demokratické právo,“ dodává.

Pokud se však experiment Y Combinatoru osvědčí, mohl by se stát prvním významným důkazem, že radikální změna v distribuci bohatství je přesně to, co Spojené státy potřebují.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688