Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  27.01.2016 08:00:41

ICT sektor píše Sobotkovi: Svolejte k rozvoji NGA sítí jednání, stav je kritický


Klíčové dokumenty pro investování do rozvoje vysokorychlostního internetu, které připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), jsou v podobě, které tento rozvoj a investice spíše ohrozí, stopněte jejich schvalování a svolejte jednání všech zainteresovaných stran

Tak se dá v krátkosti shrnout obsah dopisu, který představitelé ICT průmyslu poslali včera premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Ekonomický deník se měl možnost s jeho zněním seznámit.

Jak již včera Ekonomický deník informoval, podoba dvou zásadních dokumentů pro investice do budování NGA sítí – tzv. transpoziční novela a Národní rozvojový plán rozvoje sítí nové generace (NPRSNG) – vzbuzuje mezi představiteli sektoru a zájmových sdružení obavy. MPO, které bezúspěšně žádalo premiéra Sobotku o prodloužení termínu pro předložení obou zmíněných dokumentů, v těchto dnech dokončuje jejich finální podobu a ministr Jan Mládek je rozhodnutý předložit je ke schválení vládě.

Představitelé sektoru se po seznámení s jejich finálním obsahem rozhodli vyzvat Sobotku k tomu, aby do procesu zasáhl. „Pane předsedo vlády, veřejně jste deklaroval, že je pro Vás digitální rozvoj České republiky prioritou. Pokud nemá jít pouze o prázdnou deklaraci, udělejte prosím krok, který je nezpochybnitelný, a který by dramaticky posunul rozvoj digitální ekonomiky dopředu: Svolejte a moderujte veřejné setkání na nejvyšší úrovni. Pozvěte příslušné ministry a úředníky státní správy, odbornou veřejnost i zástupce telekomunikačního sektoru, nechť najdou shodu na nezbytných krocích, aby Česká republika mohla nastoupit do rozjetého digitálního vlaku a zařadila se tak po bok lídrů digitální ekonomiky, píší představitelé ICT průmyslu premiérovi Sobotkovi. Ten přitom na Mládka tlačí, aby jak tzv. transpoziční novelu, tak NPRSNG předložil vládě do konce ledna a vyjádřil dokonce s rychlostí práce Mládkova resortu na těchto dokumentech nespokojenost.

Podle zástupců sektoru však ani jeden z těchto dokumentů nesplňuje to, co se od nich očekává. „Klíčový zákon o usnadnění výstavby sítí elektronických komunikací je ve stavu, kdy jej nelze schválit bez porušení legislativních pravidel vlády a je v zásadním rozporu se smyslem a zněním směrnice 2014/61/EU, jejíž implementací má být. Tento zákon by měl usnadňovat a zlevňovat výstavbu sítí vysokorychlostního internetu. Ve skutečnosti však bohužel kvůli nízké kvalitě předkládaných návrhů budování těchto sítí ve svém důsledku zpomaluje a zdražuje. Miliardy korun, které mají malé i největší telekomunikační firmy připraveny, tak leží ladem a nejsou investovány ve prospěch občanů této země a důsledkem je mimo jiné stav, kdy se v regionech nevytváří nová pracovní místa, kritizují v dopise Sobotkovi podobu tzv. transpoziční novely.

Kritiku si od zástupců sektoru vysloužila i sedmá verze NPRSNG: „Další klíčový dokument, Národní plán rozvoje sítí nové generace vykazuje i ve své, v pořadí již sedmé projednávané verzi, četné vady, kvůli kterým nemůže být schválen. Není to jen chybějící mapa pokrytí sítěmi NGA, jak jste zmínil při odpovědi na interpelaci.  I kdyby nyní kvůli existujícímu časovému tlaku schválen byl, v současné podobě neplní předběžnou podmínku 2.2 (Nařízení 1303/2013) a nemůže tak být notifikován Evropské komisi.“

Je otázkou, zda premiér Sobotka volání ICT průmyslu vyslyší, stopne proces schvalování a svolá jednání, které signatáři dopisu (Česká asociace elektronických komunikací, Česká asociace telekomunikací, Český telekomunikační klastr, ICT unie, Výbor nezávislého ICT průmyslu, Sdružení pro internetový rozvoj a Hospodářská komora) požadují. Na jedné straně jsou zde jeho veřejné přísliby termínů předložení obou dokumentů i krátící se čas pro jejich schválení tak, aby ČR splnila podmínky EU a mohla využít fondů EU pro investice pro budování NGA sítí. Na straně druhé je však téměř jisté, že vláda by je v podobě, které jim jí hodlá MPO dokumenty poslat, stejně schválit nemohla.

-red-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688