Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Z domova  |  04.12.2015 13:16:28

Nejlepší kreslené vtipy i karikatura roku jsou na kurzy.cz

Česká unie karikaturistů zvolila kreslíře Marka Simona karikaturistou roku. Vybírala z více než 60 autorů, kteří do soutěže poslali přes 600 kreseb.

Pan Marek Simon dlouhodobě spolupracuje s finančním serverem kurzy.cz. Jeho vtipné a někdy i ostře kritizující kresby, kterými reaguje zejména na politické a ekonomické dění u nás i ve světe najdete v sekci Kreslené vtipy.

S panem Simonem jsme udělali za redakci kurzy.cz krátký rozhovor.

Pane Simone, nejprve blahopřejeme k zaslouženému ocenění. Vy se nezabýváte jen karikaturou, ilustrujete, vytváříte PF, pohlednice na přání, zabýváte se kreslenou grafikou. Čím se zabýváte nejčastěji a nejraději?

Karikatura je trochu nepřesný pojem. Pro kreslíře se sice vžil název karikaturista, ale o obrázcích mluvím raději jako o kresleném humoru, kterému se věnuji nejvíce, ať už ve formě kreslených vtipů do novin nebo pro jiné účely. Samozřejmě mám raději vtipy do novin než komerční kreslení. Někdy to je práce jako každá jiná. Když musíte třeba vymýšlet pointu na průmyslové armatury, vychválit dobré vlastnosti produktu, nesmíte zmínit ty špatné, které se přímo pro pointu nabízí a ještě tam dát souvislost s Vánocemi, desetiletým výročím firmy, přikreslit kokršpaněla, protože ho má majitel firmy doma a pak řešit, že pejsek si není podobný, protože má na čumáku jiný flek než ve skutečnosti (samozřejmě trochu přeháním :o). Někdy to je i zábava a člověk se dozví něco nového.

Před časem jste se zúčastnil mezinárodní soutěže karikaturistů. Kde to bylo a jak velká byla Vaše konkurence? Přivezl jste si ocenění z této i jiných soutěží?

Mezinárodních soutěží jsem se začal účastnit teprve nedávno a velmi zřídka, protože na to není čas. Proto mě tak rychlý a častý úspěch mile překvapil. Po nominaci do finále Press Cartoon Europe 2014 jsem získal čestné uznání na International Tourism Cartoon Competition v Turecku letos v dubnu. Konkurence tam byla veliká, soutěžilo asi 1000 kreseb od autorů z 60 zemí. V srpnu jsem se ještě zúčastnil soutěže Novobydžovské usmívání, kterou pořádá Česká unie karikaturistů a odvezl jsem si třetí místo.

Vadí Vám, když se o Vaší kresbě-karikatuře mluví jen jako o vtipu?

Nevadí. Je to původní a pořád ještě hlavní účel kreseb. U některých se sice snažím i o hlubší myšlenku, ale záleží vždy na čtenáři, co si z kresby odnese.

Kreslil a karikoval jste již ve škole své spolužáky a učitele?

To je populární představa, že každý kreslíř čmáral už dudlíkem na stěny své kolébky, ale ne. Spolužáky a učitele jsem nekreslil, možná trochu na vysoké škole. Jinak se moje sešity hemžily různými ornamenty a surrealistickým výjevy. Budoucího kreslíře by v tom nikdo nehledal. Ale při zpětném pohledu by se tam nějaká DNA mé typické postavičky dala najít.

Jaké jsou Vaše oblíbené obrazy a kresby, bez ohledu na styl i dobu jejich vzniku?

V mládí se mi líbily obrazy H.R. Gigera ( známý především jako stvořitel uměleckého směru s názvem biomechanický surrealismus a tvůrce hollywoodského monstra Vetřelce). Jestli se ptáte na kreslíře, tak žádný vzor nemám. Líbí se mi práce Miroslava Bartáka, Lubomíra Lichého, Vladimíra Jiránka a blízký je mi styl Miroslava Kemela. A našla by se ještě spousta dalších.

Děkujeme za rozhovor, přejeme spoustu dobrých nápadů a úspěšných realizací.

Marek Simon

Publikuje od roku 2000 a jeho kresby se postupem času objevily ve většině humoristických časopisů, ale i v odbornějších titulech jako Strategie, Marketingové noviny nebo Mediažurnál. Humor Marka Simona někdy „kouše“, ale je vkusný a vypointovaný. Často naznačuje, že věci se mají ve skutečnosti jinak, bohužel málokdy lépe, ale snaží se, aby z toho čtenář nepropadal depresi. Nemá vyhraněné téma, ale přirozeně tíhne k ekonomicko-politickým tématům a k reakcím na aktuální události. Za kreslený humor obdržel několik cen v ČR i zahraničí.

Stránky Marka Simona: www.originalni-pf.cz , www.simoncartoons.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688