Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  05.08.2015 22:46:33

5. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy v první polovině středečního obchodování po třech dnech ztrát výrazně posilovaly. Údaje o slabší tvorbě pracovních míst zmírnily obavy investorů z bezprostředně hrozícího zvýšení úrokových sazeb. Index Dow ale v závěru klesl do záporu.

Dow nakonec odepsal 0,06 % na 17 540,47 bodu, S&P 500 posílil o 0,31 % na 2 099,84 bodu a Nasdaq Composite přidal 0,67 % na 5 139,94 bodu. Index volatility VIX klesl o 3,77 % na 12,51 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o pět bazických bodů na 2,27 %.

V kladném teritoriu zakončilo sedm z deseti hlavních sektorů, když nejvíce se dařilo titulům z odvětví technologií a necyklického spotřebního zboží, v záporu zůstaly sektory energetiky, telekomunikací a cyklického spotřebního zboží.

Akciové investory povzbudily údaje, podle nichž soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech vytvořili v červenci nejméně pracovních míst od dubna a výrazně méně než v předešlém měsíci. Zpráva zmírnila obavy z toho, že by centrální banka mohla zvýšit základní úrokovou sazbu již v září, jak to v úterý naznačil jeden z jejích činitelů Dennis Lockhart.

Pozornost se nyní soustředí na páteční zprávu o červencovém vývoji amerického trhu práce. Na jejím základě si budou moci investoři učinit lepší představu o vývoji ekonomiky a o načasování kroků Fedu.

Americké akcie (5. srpna 2015)

Hlavní středeční události na amerických trzích

  • Soukromý sektor ve Spojených státech v červenci vytvořil méně pracovních míst, než se čekalo. V soukromém sektoru přibylo 185 tisíc nových pracovních míst, analytici však počítali s přírůstkem o 215 tisíc. Bylo to nejméně od dubna a výrazně pod červnovým přírůstkem 229 tisíc míst, který byl nejvyšší od konce loňského roku (revidováno z 237 tisíc).
  • Světová ekonomika v letošním roce vzroste jen o tři procenta, což bude znamenat nejpomalejší tempo od globální finanční krize. Předpověděl to ve středu britský institut pro ekonomický a sociální výzkum NIESR. Červencová prognóza Mezinárodního měnového fondu (MMF) přitom předpokládá, že globální hospodářský růst letos pouze nepatrně zvolní na 3,3 % z loňských 3,4 %.
  • Obchodní deficit Spojených států v červnu dál vzrostl a proti předešlému měsíci se zvýšil o sedm procent na 43,8 miliardy dolarů. Dovoz zvyšuje silná domácí poptávka a vysoký kurz dolaru, silný dolar ale spolu se slabší globální poptávkou nadále podkopává americký vývoz. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.
  • Guvernér americké centrální banky (Fed) Jerome Powell ve středu v rozhovoru pro televizní stanici CNBC uvedl, že načasování prvního zvýšení sazeb bude plně záviset na makrodatech, která přijdou z ekonomiky. Zároveň uvedl, že si není jistý tím, že k tomu dojde v září. Klesající míra nezaměstnanosti podle něj neodráží pravdivě skutečnou produkční mezeru, která v americké ekonomice v současnosti je. Mnoho guvernérů podle něj však na červnovém zasedání FOMC mělo pocit, že se "čas na zvýšení sazeb blíží" a i podle něj tento čas už téměř nastal.
  • Generální ředitel společnosti Travelers Jay Fishman k 1. prosinci opustí funkci, nahradí ho Alan Schnitzer.
  • Bank of America Merrill Lynch snižuje doporučení na akcie Apple na "neutral" z "kupovat".
  • Tempo růstu aktivity v americkém sektoru služeb v červenci vystoupilo na nejvyšší úroveň za deset let. Prudce rostla zejména zaměstnanost a nové zakázky. Uvedl to ve středu Institut nákupních manažerů (ISM).
  • Index nákupních manažerů v sektoru služeb ve Spojených státech v červenci vyskočil na 55,7 bodu z 54,8 bodu v červnu, předběžná data počítala s růstem na 55,2 bodu. Kompozitní index se zvýšil rovněž na 55,7 bodu z 54,6 bodu, předběžná data predikovala slabší růst na 55,2 bodu. Z průzkumu mezi nákupními manažery sice vyplývá, že dále zrychluje tempo přílivu nové pracovní síly i celkové produkce, avšak indikátor sledující očekávání firem do budoucna spadl na nejnižší hodnotu od června 2012.

Výsledková sezóna

  • Výsledky Priceline Group ve 2Q: Zisk na akcii 12,45 USD (odhad: 11,98 USD), tržby: 2,28 miliardy USD (odhad: 2,27 miliardy USD).
  • Čistý zisk americké mediální společnosti Time Warner ve druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o 14 % na 971 milionů dolarů. Majiteli zhruba poloviny akcií firmy CME, která vlastní českou televizi Nova, pomohly příjmy televizní sítě Turner Broadcasting a filmového studia Warner Bros.

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

------------- 

Dále na IW: 7 důvodů, proč zlato zažilo volný pád

Zlato čelí agresivnímu prodejnímu tlaku. I přes posílení na začátku roku ztratilo letos zhruba desetinu hodnoty a změna trendu je v nedohlednu

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688