Barbora Dlabáčková (MasterCard)
Obchod a služby  |  30.06.2015 13:40:16

Praha opět patří mezi 20 nejnavštěvovanějších měst světa

Společnost MasterCard v rámci svého indexu Global Destination Cities každý rok sestavuje žebříček 132 nejnavštěvovanějších měst po celém světě. Nejvyhledávanějšími destinacemi zahraničních turistů jsou stejně jako v loňském roce Londýn, Bangkok a Paříž. Praha se i letos zařadila mezi prvních dvacet světových metropolí, a porazila tak například Berlín, Dublin, Madrid, Lisabon, Los Angeles či Miami. V evropském měřítku Praha zaujímá deváté místo, velmi těsně za osmou Vídní.

Londýn, nejnavštěvovanější světová metropole, v loňském roce evidoval přes 17,75 milionů zahraničních příjezdů s přenocováním. Předpoklady pro rok 2015 počítají s více než 18,8 miliony cest. Zahraniční návštěvníci by letos měli v Londýně průměrně utratit 1 075 dolarů, tedy téměř 27 tisíc korun. Z TOP 20 měst lidé nejvíce utrácejí v Barceloně (za rok 2015 by to mělo být průměrně okolo 1 816 dolarů) a Soulu (1 473 dolarů), nejmenší útrata na jednu cestu naopak připadá na Amsterdam (491 dolarů).

Zahraniční turisté podnikli do Prahy v roce 2014 přes 5,2 milionu cest s přenocováním, v letošním roce by jejich počet podle studie MasterCard měl vzrůst na téměř 5,5 milionů. Průměrná útrata během výletu do hlavního města České republiky v loňském roce činila 650 dolarů, tedy okolo 16 tisíc korun. Letos by dle předpokladů měla mírně poklesnout na 603 dolary. Celkově by zahraniční turisté měli letos v Praze utratit v přepočtu zhruba 82 miliard korun.

Během celého roku 2015 by mělo být do 132 nejnavštěvovanějších měst uskutečněno téměř 383 milionů mezinárodních příjezdů s přenocováním a lidé by v průběhu svých návštěv měli za zboží, služby a zážitky utratit 360 miliard dolarů. Předpovědi studie MasterCard týkající se návštěvnosti jednotlivých metropolí mohou sloužit úřadům a firmám k identifikaci oblastí, od veřejné dopravy, přes kulturu až po celkovou infrastrukturu, do nichž je třeba dále investovat, aby byl zajištěn budoucí růst, inovace a udržitelnost.

Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro ČR, SR a Rakousko

Logo MasterCard MasterCard (NYSE: MA) je jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách. Provozuje nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti MasterCard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi.
Více informací na: www.mastercard.com
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688