COMEFLEX CONSULTING (COMEFLEX CONSULTING)
Okénko pro podnikatele  |  25.05.2015 17:27:11

Podnikat na vlastní pěst nebo spojit síly se společníkem?

Přijmout ke svému podnikání rovnocenného partnera má dozajisté své výhody. Co se ale na první pohled může zdát jako skvělý nápad, nemusí ve výsledku vůbec tak dobře fungovat i v praxi. Výzkumy ale naznačují, že životnost firem tvořených společníky je vyšší. Může tomu být z několika důvodů:

  •  Vyšší základní kapitál – více společníků dá dohromady vyšší sumu pro složení základního kapitálu firmy a tudíž tak lepší startovní pozici například pro vyjednávání s bankami

  • „Větší záběr“ – víc hlav víc ví a každý přinese do podnikání něco ze svého oboru (vzpomeňte třeba na Steva Jobse a Steva Wozniaka, kteří by se jeden bez druhého jen těžko obešli)

  • Problémy se dělí rovným dílem – nikdy na to nejste sami, podobně jako v partnerském vztahu, i v podnikání se společníkem „co je vaše, to je vašeho společníka“ a opačně, a ve výsledku vlastně ani nezáleží na tom, kdo problém reálně způsobil

Pozor na přehnaná očekávání

Představy o dokonalém dělení práce bývají bohužel často velmi nereálné. V okamžiku, kdy totiž nabudete dojmu, že byste danou záležitost vy sami vyřešili lépe či rychleji, nastává problém.  V případech, kdy jsou obory působení obou společníků rozdílné (například jeden má na starost technickou roli v byznysu a druhý tu obchodní), je snazší vložit ve společníka dostatečnou důvěru, že svůj úkol odvede správně.

Důkladně zvažte podnikání s přáteli či rodinou

To, že si s kamarádem dokonale rozumíte večer u piva, nutně neznamená, že byste byli i dobrými obchodními partnery. Zvažujete-li to, snažte se objektivně zhodnotit vzájemné kvality a případné přínosy do podnikání tak, jako byste jednali s úplně cizím člověkem. To však neznamená, že osobní kvality by šly stranou úplně. Váš společník je člověk, se kterým budete trávit spoustu času a řešit existenční otázky a to, abyste si takzvaně „sedli“ je podobně důležité, jako jeho pracovní schopnosti. Pozor jen na to, aby byly obě složky (pracovní x osobní) vyvážené.

Zhodnoťte charakterové předpoklady pro vaši práci

V podnikání musíte počítat s růstem firmy do budoucna. Projděte si společně svůj byznys plán a zvažte časovou náročnost práce nejen aktuálně, ale i v případě růstu podnikání. Počítejte i s tím, že osobní priority vaše a vašeho partnera se mohou s časem měnit a respektujte to. Oba samozřejmě musíte podnikání vnímat jako závazek, na změny životní situace je ale potřeba účinně reagovat.

Při volbě způsobu podnikání a případném výběru společníka dejte na profesionální úsudek a selský rozum. Nenechte se však strhnout a zaslepit počátečním nadšením. Každé podnikání s sebou přináší i povinnosti, ústupky a kompromisy, kterým se dozajista ani s „dokonalým“ partnerem nevyhnete.

Libor Hraba

Libor Hraba

Libor Hraba je jednatelem a jedním ze společníků COMEFLEX CONSULTING s.r.o. Zabývá se poradenstvím v oblasti zakládání a administrativního řízení společností, ale i právem v oblasti podnikání. Cílem jeho práce je osvobodit podnikatele od administrativy a byrokracie, která zdržuje od vlastní práce a ušetřit podnikatele nepříjemností, které je mohou potkat v případě, že zapomenou na některé povinnosti.


Logo COMEFLEX CONSULTING

COMEFLEX CONSULTING

COMEFLEX CONSULTING s.r.o. patří k vůdčím společnostem v České republice, která pomáhá začínajícím podnikatelům a živnostníkům se startem podnikání. Zakládá společnosti na míru, prodává ready made společnosti a poskytuje virtuální sídla v Praze i Českých Budějovicích. Největší devizou COMEFLEX CONSULTING je široká síť poradenských služeb pro podnikatele. Zároveň svým klientům poskytuje velice kvalitní zázemí, které mohou využívat jako virtuální kancelář. Více informací najdete na www.comeflexoffice.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)

Přečtěte si také:

02.06.2023LG a Hyundai spojili síly na území USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
15.03.2018Vyplatí se začít podnikat jako OSVČ, nebo si založit rovnou s.r.o? Komora certifikovaných účetních (KCÚ)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688