Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  17.05.2015 10:15:42

České letecké firmy jednaly v USA o možné spolupráci

Český letecký sektor má podle generálního konzula v New Yorku Martina Dvořáka u amerických firem pozici srovnatelnou s trhy předních leteckých producentů. 

Zástupci třinácti českých leteckých výrobců a svazů navštívili tento týden Spojené státy americké, aby se setkali s místními firmami a sdruženími. Na Czech Aerospace Conference pořádané agenturou CzechInvest v New Yorku a Washingtonu prezentovali své výrobky a služby z oblasti leteckého a kosmického průmyslu. Jejich delegaci vedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„V leteckém sektoru je obecně velká poptávka po výrobních kapacitách a Spojené státy jsou klíčovým hráčem. Rozhodnutí firem jako Honeywell či GE Aviation přitahuje další pozornost k České republice a českým firmám. Proto jsme setkání iniciovali,“ vysvětluje generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera, který ministra Mládka na cestě za oceánem doprovázel. „Američtí investoři obecně patří v České republice k těm nejaktivnějším a investují tradičně do sektorů s vysokou přidanou hodnotou. Jen v roce 2014 jsme zaznamenali jejich investice v celkové hodnotě přes tři miliardy korun, které zde do budoucna vytvoří téměř tři tisíce nových pracovních míst,“ dodává.

České firmy jako například Aero Vodochody, Frentech Aerospace či PBS Velká Bíteš se se svými americkými protějšky setkaly 13. května 2015 ve Washingtonu. Zde zástupci amerických firem Honeywell, GE Aviation či Bell Helicopter prezentovali, proč si vybrali Českou republiku jako ideální investiční lokalitu a jak se jim zde podniká. O den později se podobné setkání uskutečnilo také v New Yorku. Tato česká akce byla zařazena do programu prestižního obchodního festivalu World Trade Week, který každoročně vyhlašuje americký prezident.

Cesta českých firem do USA se uskutečnila v souladu s vládní strategií ekonomické diplomacie. Konference organizovala agentura CzechInvest ve spolupráci s Velvyslanectvím ČRUSA a českým generálním konzulátem v New Yorku. Oba české semináře podpořila také americká General Aviation Manufacturers Association (GAMA), jejíž zástupci Českou republiku a zdejší firmy v minulosti několikrát navštívili a o úrovni zdejšího leteckého průmyslu se osobně přesvědčili. „Ochota asociace GAMA pomoci s organizací našich akcí je důkaz, že český letecký průmysl je v USA hodně populární,“ podotýká český velvyslanec v USA Petr Gandalovič.

„Český letecký sektor má u amerických firem pozici srovnatelnou s trhy předních leteckých producentů,“ doplňuje český generální konzul v New Yorku Martin Dvořák.

Generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek  se v rámci své návštěvy Spojených států setkali také s několika investory, kteří v České republice už působí. O jejich současných aktivitách i případných budoucích záměrech jednali se zástupci firem jako GE Aviation, Amazon, Bell Helicopter, Xerox nebo Honeywell.

-of-, -tz- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688