Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  07.05.2015 23:43:44

7. května: Tohle potřebujete vědět o čtvrtečním obchodování v USA

Investoři v USA čekají na páteční data z trhu práce za duben. Čtvrteční růst proběhl za korekce předchozího propadu na trhu s americkými vládními dluhopisy a rally v technologickém sektoru, energetika kvůli levnější ropě ale držela indexy na uzdě.

Index Dow uzavřel čtvrteční obchodování s nárůstem o 0,46 % na 17 924,06 bodu, širší index S&P 500 posílil o 0,38 % na 2 088 bodů. Technologický Nasdaq připsal 0,53 % na 4 945,54 bodu. Index volatility VIX klesl o 0,13 % na 15,13 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o šest bazických bodů na 2,18 %.

Americké akcie (7. května 2015)
Zdroj: Google

V záporu skončily tři z deseti hlavních sektorů. Ztrácela odvětví energetiky (-1,31 %), základních materiálů (-0,51 %) a telekomunikačních služeb (-0,21 %). Výrazněji naopak posilovaly sektor cyklického spotřebního zboží (+0,60 %) či odvětví technologií (+0,73 %).

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích

  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 2. května vzrostl o 3 tisíce na 265 tisíc. Očekával se růst na 278 tisíc z 262 tisíc v předchozím týdnu. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 25. dubna klesl na 2,228 milionu z 2,256 milionu (revidováno z 2,253 milionu, čekal se růst na 2,270 milionu.
  • Spotřebitelské úvěry v USA v březnu narostly o 20,5 miliardy USD, což byl největší nárůst od loňského července. Revolvingové úvěry přispěly 4,4 miliardy USD, Američané více využívali kreditní karty. Další úvěry narostly o více než 16 miliard USD tažené poptávkou po financování nákupů aut na úvěr a po studentských půjčkách. Celkově se čekal nárůst jen o 15,9 miliardy USD po +14,8 miliardy USD v únoru (revidováno z 15,5 miliardy USD).
  • Výzkumná společnost Gallup zveřejnila den před "tvrdými" daty z trhu práce výsledky svého průzkumu. Na základě něj sestavuje vlastní statistiky o trhu práce, jde ale pouze o výsledky dotazování vzorku Američanů. Nicméně podle dubnových dat "míra nezaměstnanosti podle Gallup" klesla o 3 desetiny procentního bodu na 6,1 %, zvýšil se podíl lidí pracujících na plný úvazek a klesla podzaměstnanost.
  • A ještě jedna dílčí statistika z trhu práce. V dubnu bylo oznámeno propuštění 61 582 zaměstnanců, v březnu to bylo 36 594 lidí. Za vysokým číslem byl především ropný a obecně energetický sektor (přes 19 tisíc). Jde ale o oznámená propouštění, reálně bez práce budou lidé až za několik měsíců, statistika by tedy neměla přímo zasáhnout do dubnových dat z trhu práce, která budou zveřejněna v pátek.
  • Morgan Stanley po 7,5 roku snižuje doporučení na čínské akcie na "equalweight" z "overweight".
  • JPMorgan potvrdila investiční doporučení na akcie společnosti Tesla Motors na "underweight", cílovou cenu zvýšila na 178 ze 165 dolarů.
  • Vládou kontrolovaná hypoteční agentura Fannie Mae ve čtvrtek oznámila, že vyplatí americkému ministerstvu financí v tomto čtvrtletí 1,8 miliardy dolarů, což je nejnižší dividenda daňovým poplatníkům, kterou firma stanovila za posledních pět let.
  • Výrobce fitness pomůcek a zařízení Fitbit zažádal o IPO na Newyorské burze. V úpisu chce získat až 100 milionů USD. Loni firma dosáhla tržeb 745 milionů USD.
  • Společnost Yelp zkoumá možnosti vlastního prodeje. Uvedl to list Wall Street Journal. Akcie firmy v reakci na to posílily o rovných 23 %, během dne bylo dokonce s nimi pozastaveno obchodování. Firma by mohla být oceněna až na 3,5 miliardy USD, uvedli lidé seznámení s celou věcí, které citoval WSJ. Minulý týden akcie firmy ztratily po oznámení špatných hospodářských výsledků zhruba pětinu hodnoty.

Výsledková sezóna

Akcie čínského internetového obchodu Alibaba posílily o 7,5 % a odrazily se od historického minima. Společnost oznámila za první kvartál meziroční růst tržeb o 45 % na 2,8 miliardy USD (odhad: 2,6 miliardy USD) a očištěný zisk na akcii 48 centů (odhad: 42 centů). Firma také oznámila změnu na postu ředitele – odchází Jonathan Lu a přichází Daniel Zhang.

Po středečním reportu firemních výsledků za první čtvrtletí zakončily obchodování růstem akcie společností Zynga (+8,05 %) a Tesla Motors (+2,76 %).

O více než devět procent naopak oslabily akcie Whole Foods Market a Keurig Green Mountain. Tyto firmy ve středu rovněž zveřejnily své hospodářské výsledky, ovšem pod odhady trhu. Akcie Whole Foods Market patřily v rámci S&P 500 k největším poraženým dne.

Ropa výrazně zlevnila, dařilo se dolaru



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688