Elektřina z obnovitelných zdrojů: kdo ji nabízí a kolik stojí?

Aktivně se podílet na ochraně životního prostředí lze například i správným výběrem dodavatele elektřiny. Stačí si vybrat toho, kdo nabízí výhradně energii z obnovitelných zdrojů.

Usetreno.cz-elektrina-z-obnovitelnych-zdroju

V posledních letech se otázka životního prostředí dostává do popředí veřejného zájmu. Snahy o šetrný přístup k přírodě se začínají projevovat i v energetickém průmyslu. Většina dodavatelů bere obnovitelné zdroje prozatím jen jako doplněk k tradičním způsobům výroby energie. Najdou se ale i tací, kteří svým odběratelům nabízí ryze ekologickou elektřinu.

Který dodavatel nabízí zelenou energii?

Pokud se odběratel rozhodne aktivně podporovat životní prostředí odběrem zelené energie, má na výběr ze dvou dodavatelů. Prvním z nich je Nano Energies se svým tarifem Green, který je dostupný pro konečné i firemní zákazníky. Jako jediný z desítek dodavatelů, kteří na českém trhu fungují, postavil svou nabídku na elektřině pocházející z větrných, vodních, solárních elektráren a biomasy.

Jedna kWh v distribuční sazbě D02d vyjde na 1,18 . To je výrazně méně než průměrná cena elektřiny u nejběžnějších tarifů dominantních dodavatelů (1,45 Kč/kWh). Možná i proto se touto nabídkou nechalo zlákat bezmála 3 000 zákazníků.

Zelenou energii lze u velkých dodavatelů elektřiny pořídit pouze u E.ON. Obnovitelná energie se skrývá pod ekologickou produktovou řadou EkoElektřina. Pro odběratele z řad podnikatelů je určen tarif EkoStandard Power. I v tomto případě je cena příznivá – odběratel zaplatí 1,40 Kč za kWh.

Kolik stojí elektřina z obnovitelných zdrojů?

Modelové příklady názorně ukazují, že podpora životního prostředí není drahý koníček, jak se mnozí mylně domnívají. Vyjde dokonce levněji než běžný tarif dominantního dodavatele v dané oblasti.

1) Modelový příklad: Dvoučlenná domácnost z Hradce Králové (distribuční oblast ČEZ), využívá elektřinu k topení přímotopem.

usetreno.cz-elektrina-z-obnovitelnych-zdroju 2) Modelový příklad: Rodina z Hradce Králové (distribuční oblast ČEZ) žije v jednogeneračním domě a využívá elektřinu pouze ke svícení.

usetreno.cz-elektrina-z-obnovitelnych-zdrojuZdroj dat z tabulky: srovnání elektřiny Ušetřeno.cz

Tomáš Suchý, Ušetřeno.cz

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současnosti řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médií a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo Ušetřeno.czUšetřeno.cz je finanční supermarket, který nabízí široké srovnání energetických, finančních a telekomunikačních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňují uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od dodavatelů elektřiny a plynu, přes půjčky, kreditní karty, hypotéky až po mobilní či datové tarify. Portál navíc zákazníkům pomůže sjednat všechnu potřebnou administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko