chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  22.12.2014 12:21:56

O svátcích do Alp bez pojištění? Raději nehazardujte

Chystáte se jet o svátcích lyžovat za hranice České republiky? Určitě si s sebou nezapomeňte přibalit spolehlivou pojistku, která vám může ušetřit desítky tisíc. I na víkend v Alpách či Tatrách se vyplatí pojistit. Například jen běžný zásah horské služby by vás jinak mohl přijít na 10 000 korun.

  Pod stromečkem najdete nové lyže či snowboard a hlava rodiny rozhodne: jedeme na víkend do Alp! Do alpských středisek zamíří každou zimu zhruba půl milionu Čechů. Ne všichni ale odjíždějí na hory pojištěni. A to je chyba.

Vyrazit na hory do zahraničí bez pojistky je prostě finanční hazard. Evropský průkaz zdravotního pojištění dává některým lidem falešný pocit bezpečí. Jenže modrá kartička na vše nestačí a riziko úrazu je na sjezdovkách vysoké.

Co (ne)garantuje modrá kartička

Evropský průkaz zdravotního pojištění garantuje v zemích Evropské unie, v zemích Evropského hospodářského prostoru a dalších několika zemích jen nezbytnou zdravotní péči ve zdravotnických zařízeních financovaných z veřejných zdrojů.

Za poskytnutou péči ale také budete hradit stejnou spoluúčast jako místní. A ta je v mnoha zemích dosti značná. Vůbec se nehradí například transport do České republiky, náklady na převoz vrtulníkem, zásah horské služby a další. Jen účet za jeden z nejběžnějších úrazů při lyžování, zlomeninu končetiny, se na zimní dovolené v Alpách pohybuje až kolem 400 000 korun.

S cestovním pojištěním problémy odpadají.

Co si vlastně pojistit?

Léčebné výlohy i odpovědnost. To je základní dvojice pojištění, na které byste neměli zapomenout. Z léčebných výloh jsou hrazeny náklady na hospitalizaci, neodkladnou operaci, předepsané léky, zdravotnický materiál a náklady spojené s převozem nemocného do Česka.

Pojištění odpovědnosti pomůže v případě, že na horách někoho zraníte vy. K dispozici máte díky cestovnímu pojištění služby asistence, a to v českém jazyce. Její pracovníci vám doporučí vhodné zdravotnické zařízení, mohou za vás komunikovat s lékaři, v případě nutnosti zajistí váš transport domů atd. Můžete také využít asistence při komunikaci s policií nebo místními úřady.

Cestovní pojištění na hory vybírejte podle cílové destinace. Každá země má jiná pravidla na sjezdovkách i rozdílné ceny ošetření. Zkontrolujte si také, na jaké sporty jste pojištěni a co už si musíte připlatit.

Pozor na výluky z pojistného plnění: pojišťovna vám nic neproplatí, pokud způsobíte pojistnou událost úmyslně nebo pod vlivem alkoholu či drog. Vždy také dodržujte bezpečnostní pravidla pro chování na sjezdovce a nevyjíždějte mimo značené trasy.

Sjednání cestovní pojistky on-line

Sjednání cestovní pojistky on-line je záležitostí pár minut. Kde si cestovko vybrat? S Chytrým Honzou si snadno a rychle vyberete z až 47 aktuálních nabídek přesně podle vašich potřeb a účelu cesty.

Tip: s cestovním pojištěním od ERGO pojišťovny získáte připojištění zavazadel, odpovědnosti a úrazu pouze za 10 na den.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Portál Chytrý Honza nabízí rychlé a objektivní srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Široký výběr, možnost přizpůsobit si produkt na míru, čas na rozmyšlení při rozhodování a zároveň jeho úspora dělají z Chytrého Honzy skutečně platného partnera při řešení osobních financí. Chytrý Honza zájemcům srovná všechny dostupné produkty online, aby si mohli vybrat ten nejvhodnější – od hypotéky, přes pojištění a tarify mobilních operátorů až po dodavatele energií. Od svého vzniku v roce 2009 již Chytrý Honza získal přes 250 000 spokojených zákazníků. Ti si aktuálně mohou vybírat z celkem 18 produktů ve více než 1900 variantách. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 Chytrý Honza získal více než 1 400 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688